Новини / News

Прес-конференція до проекту «Вікі любить Землю»

Прес-конференція, присвячена проведенню міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю» відбулася 24 квітня 2014 року (четвер) о 12.30 в приміщенні «Інтерфакс-Україна».

У прес-конференції взяли участь Андрій Макуха – голова правління ГО «Вікімедіа Україна», адміністратор україномовного розділу Вікіпедії, Наталія Гозак – представник Всесвітнього Фонду дикої природи (WWF) та Олег Жарій – фотограф, член міжнародного журі фотоконкурсу «Вікі любить Землю».

WLE_2014_Press_Conference_Kyiv_01
Початок конференції. На фото зліва направо: О. Жарій, Н. Гозак, А. Макуха.

Андрій Макуха, як представник організаторів, розказав про ідею створення конкурсу, результати за 2013 рік та цьогорічні перспективи. Зокрема зазначив, що хоча проект і проводиться у 21 країні, саме Україна висловила бажання бути головним координатором. Він підкреслив, що конкурс буде цікавий і для любителів, і для професіоналів. Останніх може дещо відлякувати те, що вільні ліцензії передбачають і комерційне використання їхніх робіт, але автори можуть вантажити світлини із меншою, «некомерційною» роздільністю, достатньою для ілюстрування статей у Вікіпедії, тоді як атрибування їхнього авторства передбачатиме посилання на їхній сайт чи сторінку у соцмережах, що навіть може вважатися за своєрідну рекламу – якщо комусь сподобається фотографія, їм доведеться зв’язатися із автором, щоб отримати світлину у потрібній якості.

А. Макуха ділиться планами та перспективами на 2014 рік.
А. Макуха ділиться планами та перспективами на 2014 рік.

Наталія Гозак, представник партнерів конкурсу, на питання «Чому «Всесвітній Фонд природи» підтримує конкурс?» відповіла: «Перш за все, тому що він [конкурс] націлений на співпрацю з природоохоронними територіями. В Україні вони становлять лише 6%, тоді як нормою вважається 15%».

Наталія Гозак розповідає про особливості діяльності WWF в Україні та підтримку конкурсу «Вікі любить Землю»
Наталія Гозак розповідає про особливості діяльності WWF в Україні та підтримку конкурсу «Вікі любить Землю»

Олег Жарій вже не online casino вперше бере участь у проекті як член журі: минулого року він ділився професійним поглядом фотографа на національному рівні, цього ж є членом міжнародного журі. Він звернув увагу журналістів та організаторів на таке: «Хотілося б привернути більше уваги учасників конкурсу до тих об’єктів, які не надто відомі та популярні серед туристів та фотографів. Минулого року лише 1 об’єкт з «Семи природних чудес України» був сфотографований. А такі прекрасні місця як Подільські Товтри, Балаклавська бухта, Олешківські піски та інші й досі залишаються невисвітленими в конкурсі».

О. Жарій про критерії оцінювання робіт та перпективи покращення конкурсу у 2014 році.
О. Жарій про критерії оцінювання робіт та перпективи покращення конкурсу у 2014 році.

Хотілося б відмітити, що всі фотографії, які будуть надіслані на конкурс стануть «вільними» для некомерційного та комерційного використання за умови зазначення автора (за ліцензією Creative Commons Attribution Share-Alike чи іншою вільною). Фотографії будуть використовуватися для ілюстрування статей у Вікіпедії та інших вікіпроектах. Паралельно із фотоконкурсом проходитиме місячник створення статей про природно-заповідні об’єкти України. Національний екологічний центр України, один із партнерів Конкурсу, дозволив опублікувати під вільною ліцензією свій довідник «Природно-заповідний фонд Київської області», що містить інформацію про заповідні території Київщини. Передача цього видання у вільний доступ є вагомим внеском в розвиток природоохоронних ідей, адже дозволить створити нові статті у Вікіпедії чи поліпшити існуючі. З ПРООН (Програма розвитку ООН), ще одним стратегічним партнером конкурсу, теж ведуться перемовини про можливість публікації частини їхніх матеріалів під вільною ліцензією, що сприятиме поширенню вільних знань про природоохоронні території та допоможе реалізувати одну із їхніх цілей розвитку тисячоліття – сталий розвиток довкілля.

Більше фотографій ви можете побачити тут.

One thought on “Прес-конференція до проекту «Вікі любить Землю»

  • Як пройшла прес-конференція в Інтерфаксі? Є список журналістів які прийшли? Хто визначав список спікерів? Що питали журналісти? Прес-конференція була безплатною чи за гроші? Хто перепублікував інформацію Інтерфаксу про конкурс? Яка вартість банера? Де він знаходиться? Скільки вже витрачено коштів, по яких статтях?

    Відповідь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *