Статті

Фотозвістки з окупованого Луганська

Луганська область – найбільш східний регіон України, посідає шосте місце за населенням і десяте за площею серед адміністративно-територіальних одиниць країни. На її території знаходиться 188 об’єктів природно-заповідного фонду України. Це і Луганський природний заповідник, ПЗ «Стрільцівський степ» та «Провальський степ», і Сіверсько-Донецький національний природний парк, і заказник Балка Березова, і парк «Гостра Могила», і ще 45 заказників, 61 пам’ятка природи, безліч парків та скверів.

Заказник Балка Березова. Автор: Konstantin Lupinos. CC BY-SA 3.0

Луганський природний заповідник НАН України — природоохоронна організація, що підпорядкована Відділенню загальної біології НАН України, до відома якої входять 4 природоохоронні території України, розташовані на територіїЛуганської області. Заповідник створено з метою збереження у природному стані типових та унікальних для степової ландшафтної зони природних комплексів.

Еремурусовий схил. Автор: Mykyta Peregrym. CC BY-SA 3.0

Сіверсько-Донецький НПП проіснував зовсім мало – з 2009 до 2010 року на території Кремінського району Луганської області

Сіверсько-Донецький НПП. Автор: Mykyta Peregrym. CC BY-SA 3.0

Стрільцівський степ — відділення Луганського природного заповіднику. Знаходиться біля села Криничне на території Міловського району Луганської області. Це цінна пам’ятка природи, де протягом ряду років ведуться стаціонарні дослідження степової рослинності (ди­наміка, продуктивність, хімічні і екологічні взаємини між росли­нами та ін.)

Відділення «Стрільцівський степ» Луганського НПЗ. Автор: Eelena.Vel. CC BY-SA 3.0

Провальський степ — відділення Луганського природного заповіднику. Розташоване біля села Провалля Свердловського району і складається з двох ділянок (урочищ): Калинівської і Грушевської. 

Відділення «Провальський степ», Луганський НПЗ. Автор: Darina Klin. CC BY-SA 3.0
Відділення «Провальський степ». Автор: Delina1. CC BY-SA 3.0

За ландшафтним складом Луганська область складається з:

Степів — 29%,умовно-природніх  лісів — 10%, штучних лісів— 18%, водойм — 1%, орних земель — 40% та населених пунктів— 2%.

Протягом проведення конкурсу на Вікісховище було завантажено 40 фотографій із зображеннями 11 природних об’єктів. Хоча це складає лише 5% від загальної їх кількості, але завдяки їм волонтери Вікіпедії зможуть краще проілюструвати свої статті про природні пам’ятки Луганщини.

Річка сіверський Дінець, Луганська область. Автор: Lara 57. CC BY-SA 3.0

Ми підтримуємо населення цієї області,сподіваємося на якнайшвидше вирішення усіх конфліктів та повернення миру і спокою у домівки луганчан!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *