ПереможціРезультати

Найкраще фото Донецької області — «Ранкова палітра» Зуївського парку

Ранкова палітра (Зуївський ландшафтний парк), © Віталій Башкатов, CC-BY-SA 3.0
Ранкова палітра (Зуївський ландшафтний парк), © Віталій Башкатов, CC-BY-SA 3.0

На Донеччині найкращою фотографією визнана «Ранкова палітра» — фото Зуївського регіонального ландшафтного парку, автор — Віталій Башкатов.

Регіональний ландшафтний парк «Зуївський» розташований на території Харцизької міськради Донецької області. Утворений 2002 року, в 2013 році межі парку розширені. Площа парку — 1532,6629 га.

До складу регіонального ландшафтного парку входять природні території, що відзначаються особливою привабливістю, науковою та природоохоронною цінністю, — лісове урочище «Липове», балка біля селища Ведмежого, Зуй-гора, долини річок Кринки та Вільхової, відслонення скельних гірських порід, степові ділянки і лісові масиви Макіївського лісництва.

Рослинність представлена в основному різнотравно-типчаково-ковиловими степами та їх петрофільним варіантом. На кам’янистих ділянках степу поширені чебречники з наявністю деревію тонколистого, полину Маршалла, бедринця крейдяного, перлівки трансільванської. Під скелями ростуть три рідкісних види папоротей. У Липовій балці та на схилах Зуй-гори поширені дубові ліси, серед яких є рідкісні формації, що підлягають охороні. Всього у межах РЛП виявлено 509 видів рослин, у тому числі багато ендемічних та реліктових, 36 видів з них підлягають особливій охороні. Це дуже цінний куточок рослинного світу Донеччини.

Територія ландшафтного парку має значний рекреаційний потенціал. І це насамперед пов’язано з районом селища Зуївки, де унікально поєдналися геологічні, геоморфологічні, гідрографічні та біологічні особливості, які у всі часи привертали до себе увагу любителів природи, туризму та альпінізму.

Використано матеріали зі статті Регіональний ландшафтний парк «Зуївський» у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *