ПереможціРезультати

Найкраще фото Львівщини

Хребет Парашка, НПП «Сколівські Бескиди», © Сергій Криниця, CC-BY-SA 3.0
Хребет Парашка, НПП «Сколівські Бескиди», © Сергій Криниця, CC-BY-SA 3.0

А на Львівщині перемогла світлина національного парку «Сколівські Бескиди» Сергія Криниці.

«Сколівські Бескиди» — національний природний парк в Українських Карпатах. Розташований у південній частині Львівської області, в межах Сколівського, Дрогобицького і Турківського районів. Парк охоплює частини басейнів річок Стрию та Опору, займає площу 35684 га. Створений 11 лютого 1999 року на базі Сколівського лісового заповідника загальнодержавного значення (створений в 1983 році з метою охорони корінних ялицево-букових і букових лісів) і частини території ландшафтного заповідника загальнодержавного значення «Зелемінь» і ландшафтного заповідника місцевого значення «Майдан», а також заповідних урочищ «Дубинське», «Сопіт», «Журавлине».

Парк розташований в межах моноклінально-брилового низькогір’я Сколівських Бескидів і займає його північну частину. Абсолютні висоти на території парку — від 600 до 1260 м. Найвища точка — гора Парашка (1268 м). Переважають ландшафтні комплекси крутосхилого ерозійно-денудаційного лісистого низькогір’я.

На території парку розташовані водоспади Гуркало (р. Велика Річка) і Кам’янецький (р. Кам’янка), Східницьке родовище мінеральних вод, а також державний історико-культурний заповідник «Тустань».

Найбільші хребти і скиби — Парашка, Серединний, Зелем’янка, Сколівська скиба, Внутрішня скиба.

Хребет Парашка починається за 4 км на захід від міста Сколе і тягнеться на 7,6 км у північно-західному напрямку. 5 основних вершин хребта — Парашка, Тимків Верх, Зелена, Оброслий Верх, Корчанка.

Використано матеріали зі статей Сколівські Бескиди (національний природний парк) і Парашка (хребет) у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *