ПереможціРезультати

Київщина. Осінь в парку Олександрія

Осінь в парку Олександрія, © Сергій Криниця (Haidamac), CC-BY-SA 4.0
Державний дендрологічний парк «Олександрія» НАН України, © Сергій Криниця (Haidamac), CC-BY-SA 4.0

На Київщині найкращою фотографією стала світлина із осінньої «Олександрії», автор — Сергій Криниця.

Це державний дендрологічний парк Національної академії наук України, розташований на площі 297 гектарів на березі річки Рось. Площа декоративних водойм парку (ставки та р. Рось) становить 21 га. Загальна довжина алей і доріжок становить понад 20 км. Парк є зразком пейзажної паркової композиції, основу якої складають рослини, архітектурні споруди, скульптури, водна гладь річки Рось та ставків.

Автором генерального плану забудови парку став французький архітектор Мюффо. Пізніше в парку працювали архітектори та садівники Ботані, Станге, Бартецький, Вітт, Єнс, які втілили в життя проект генплану та заклали основу паркових композицій, використовуючи існуючий лісостеповий ландшафт та природні діброві насадження. Одночасно зі створенням паркових насаджень почалося будівництво резиденції та інших архітектурних влаштувань. Перші роботи розпочалися в 1793 році.

Багато рослин для парку завозили з Польщі, інших країн Європи і світу. Паралельно розпочалась робота з будівництва літньої резиденції графів Браницьких. «Аустерія» спочатку була лише літньою резиденцією, а пізніше стала і зимовою. Поруч з нею було розташовано комплекс павільйонів, в тому числі Монарший павільйон, Бальна Зала та інші. З північної, східної і західної сторін головний палац оточували адміністративно-господарські будівлі, які замикалися внутрішнім майданчиком (дідинцем) розмірами 92Х74 м. Ці будівлі були знищені в XX столітті.

Парк Олександрія є постійним об’єктом зображення художниками та фотографами. Картини з краєвидами парку можна побачити та придбати на постійно діючій виставці у Білоцерківському Будинку органної та камерної музики. У парку проходили зйомки фільму «Владика Андрей» українського режисера Олеся Янчука, а також знімалися епізоди стрічки «Дорога на Січ» (1995), в яких з’являється колонада «Луна», композиція «Руїна» та будинок адміністрації.

Інші світлини цієї пам’ятки можна переглянути у категорії на Вікісховищі за лінком: Oleksandria Park.

Всього із пам’яток природи Київської області у рамках конкурсу 2015 року було завантажено світлини 28 об’єктів. У номінації за кількість теж переміг Павло Мокрицький, який завантажив світлини 11 пам’яток.

Використано матеріали зі статті Державний дендрологічний парк «Олександрія» НАН України у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *