АнонсиЗахист природи

Спецномінації 2017

Окрім традиційного визначення 10 найкращих фотографій конкурсу та найкращих фотографії у кожному з 27 регіонів України, цього року також оргкомітет та партнери запрошують позмагатися у спеціальних номінаціях. Дві з них — оголошуються вперше, переможця третьої визначатимемо вже втретє.

Найкраще фото тваринного світу ПЗФ

У попередні роки на конкурс подавалося чимало світлин диких тварин, яких вдавалося зафіксувати учасникам на заповідних територіях. Одиниці визнавалися кращими фото по області, але до десятки найкращих анімалістичний жанр ніколи не потрапляв. Розуміючи, що такі фото вимагають особливої майстерності, терпіння та знань, організатори конкурсу хотіли б цього року відзначити їх окремо.

Отже, основні умови участі фото у номінації:

  • зображено дику тварину, що мешкає на території об’єкту з конкурсного списку
  • в описі подано назву виду тварини
  • у полі «Спецномінація» конкурсного завантажувача вибрано відповідну назву спецномінації

Якщо ви забули зробити позначку або не помітили відповідне поле при завантаженні, ви можете додати фото до категорії спецномінації після завантаження.

Неприємні відкриття

Фото в цій конкурсній категорії мають ілюструвати порушення, пошкодження об’єктів природно-заповідного фонду. Такі неприємні відкриття слід документувати. Оргкомітет конкурсу разом з партнерами, Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина», спробує добитись вирішення виявлених вами проблем. Купа сміття, зламаний охоронний знак, рубка дерев, підпалена трава або очерети та інше, повз що не може пройти пильний погляд фотографа й краєзнавця. Просимо додавати фото порушень на заповідних територіях (незалежно від рівня художності). Завдяки нашій увазі заповідні території зможуть залишитись збереженими.

Для того, щоб фотографія брала участь у спецномінації, у формі конкурсного завантажувача треба у полі «Спецномінація» вибрати назву відповідної номінації.

Якщо ви забули зробити позначку або не помітили відповідне поле при завантаженні, ви можете додати фото до категорії спецномінації після завантаження.

Освітлинимо безсвітлинні

У 2015, 2016 роках ми визначали скільки кожен користувач додав світлин тих об’єктів, які раніше були «безсвітлинні» у вікіпроектах. Цього року номінація «Освітлинимо безсвітлинні» знову у нашому конкурсі! Із понад 8 тисяч природоохоронних об’єктів, які є в Україні, широкому загалу відомі далеко не всі. Є об’єкти яких фотографують дуже багато і щороку, а є об’єкти світлини яких відсутні у Вікіпедії та Вікісховищі. Про існування деяких об’єктів подекуди забули навіть їхні землекористувачі, що й казати про туристів! Саме тому, Національний екологічний центр України знову організовує спеціальну номінацію «Освітлинимо безсвітлинні» в межах української частини конкурсу «Вікі любить Землю» і нагородить її переможця спеціальним призом. Переможе учасник, який подасть на конкурс фотографії для найбільшої кількості об’єктів ПЗФ, які раніше не мали фотографій у Вікісховищі.

У конкурсних списках об’єктів у Вікіпедії одразу видно, які з них мають фотографії, а які ні. Щоб не було сумнівів, керуйтеся саме списками: навіть якщо фотографія об’єкта є у Вікісховищі, але не вставлена у конкурсний список, вважатиметься, що він «безсвітлинний».

Скільки об’єктів освітлинив кожен учасник буде підсумовано спеціальною програмою після конкурсу. Під час завантаження додаткових позначок робити не потрібно.

З питаннями та пропозиціями партнерства звертайтесь на wle@wikimedia.in.ua

Фото на фоні зображення Токівський водоспад, Україна. Автор: Сергій Рижков CC BY-SA 4.0.

29 thoughts on “Спецномінації 2017

  • Кшися Верес

    ще запитання:
    якщо мої фото до неосвітлинених об.єктів завантажені до 5 травня, вони не мають в описі {{WLE2017-UA-SN|_empty_}} “спецномінації”
    завантажені після 5 травня – мають
    кілька фото до неосвітлинених без позначки empty уже з.явилися в списках.
    вони будуть враховані як неосвітлинені чи потрібно додавати вручну?

    Відповідь
  • Добрий день. Хочу уточнити, які тварини вважаються дикими. Наприклад, якщо я в хмельницькому зоокуточку сфотографувала нутрію – це дика тварина чи ні? Сам зоокуточок розташований на території пам’ятки природи. Чи таку фотографію треба подавати просто в загальну номінацію?

    Відповідь
    • Дикі тварини у зоопарках теж будуть оцінюватися в рамках номінації. З зоокуточком – важко сказати точно, залежить від його статуса в структурі установи, що адмініструє пам’ятку. Тварини зоокуточків доцільно подавати, якщо їх розводять в неволі з метою охорони виду та подальшим звільненням на території даного ПЗФ.

      Відповідь
  • Сарапулов Микола

    PS Наскільки точним має бути визначення виду тварини?
    Я сфотографував метелика, якого визначив як сонцевик фау-біле. Але ж я міг помилитися і це був більш поширений сонцевик кропив’яний чи сонцевик рудий. Або й зовсім рідкісна ванесса чорно-руда чи ще якийсь вид роду сонцевики.

    PSS Які саме назви слід вживати? Не секрет, що назви багатьох статей у Вікіпедії протирічать словникам, виданим організацією-регулятором української мови – інститутом мовознавства імені О. О. Потебні. Таж вже зав’язла в зубах білка/вивірка. Туди ж чайка/мартин, багатоцвітниця/сонцевик/бараниця/ванесса, ворон/крук, ворона/гава, полівка/нориця et cetera.
    Чи краще винести цю проблему за дужки і подавати біномінальну назву замість української?

    Відповідь
    • Якщо Ви знаєте кілька варіантів назви, подайте їх всі в описі файлу. Якщо маєте сумнів, підпишіть так, як визначили Ви. Якщо є бажання/потреба уточнити вид, надішліть нам посилання на файл поштою або у Фейсбук, щоб ми запитали зоологів

      Відповідь
  • Сарапулов Микола

    “при завантаженні подано назву виду тварини”
    Де подано?
    Вона має бути включена у назву фото? Має складати назву фото повністю? Має бути включена до опису?

    Відповідь
    • Всі три варіанти. Найголовніше — в описі. Уточнили, дякуємо!

      Відповідь
  • Сарапулов Микола

    Підступне питання.
    Заказник “Глибокий ліс” 32-218-5004. Фотографія у списках є.
    Але! Зроблена вона десь у селі. Оскільки координат немає, то й невідомо де. В описі зазначено: “На шляху до «Глибокого лісу»”, тобто фото точно зроблено не у заказнику.
    Звичайно, “Глибокий ліс” він такий “глибокий”, всього 4,3 км від шосе. Але зло бере.

    Відповідь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *