Новини / News

Національні природні парки з висоти: найкраще фото Волині та додатковий переможець Херсонської області

Сьогодні завершуємо оголошувати обласних переможців «Вікі любить Землю» у 2020 році. Представляємо найкраще фото Волинської та додаткового переможця Херсонської області. Обидва фото вже ілюструють відповідні статті у Вікіпедії.

Найкраще фото Волинської області

Найкращою світлиною Волинської області у цьогорічному конкурсі стало аерофото національного природного парку «Прип’ять-Стохід», яке зробила Анна Палюх. Авторка вперше бере участь у нашому конкурсу, проте це вже її друга перемога: фото Анни стало найкращим серед світлин Львівської області.

НПП «Прип’ять-Стохід». Автор: Анна Палюх, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

НПП «Прип’ять-Стохід» розташований у Любешівському районі. Загальна площа парку — 39315,5 гектарів. У структурі земель найбільше становлять болота — 43 %. Решта: ліси — 35 %, чагарники — 16 % і водний фонд — 6 %. Загальна кількість зареєстрованих видів фауни становить 255 видів хребетних, з них 28 видів, занесені до Червоної книги України. Тут росте понад 550 видів вищих судинних рослин, 21 вид занесений до Червоної книги України. Велика стаття у Вікіпедії детально розповідає про парк.

Цього року фото ПЗФ Волинської області на конкурс подали 29 авторів. Вони завантажили 511 світлин 85 природних територій. За 8 років проведення фотозмагання вдалося отримати фото 212 об’єктів ПЗФ, 181 об’єкт усе ще лишається непредставленим у нашому конкурсі.

Найкраще фото Херсонської області

Ми уже писали про переможця Херсонської області. Однак за результатами додаткової перевірки зрозуміли, що фото не є об’єктом ПЗФ — ми вважали, що воно належить до ПЗФ, опираючись на помилку у джерелах. Організаційний комітет вирішив нагородити у Херсонській області два фото: уже анонсованого переможця і ще одне.

Спершу знімок був оцінений як зроблений на території Азово-Сиваського НПП.
Автор фото: Вікторія Роговенко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

«На превеликий жаль не завжди авторам доступні достовірні джерела про межі ПЗФ. Так сталось і з однією із фотографій, яка за підсумками голосування журі здобула найвищу оцінку у Херсонській області. Згодом виявилось, що деякі туристичні карти використовують неправильні межі національних парків, і зокрема Азово-Сиваського національного парку. До речі, щоб таких помилок не сталось, група вікіпедистів вже не перший рік працює над тим, щоб зобразити точні межі всіх ПЗФ України на базі порталу вільної картографії Open Street Map до цього часу на території України вже зображено точні межі майже 400 ПЗФ, в тому числі всіх найбільших за площею», — коментує Олексій Василюк, член журі.

Наступне у рейтингу фото на основі оцінок журі — фото Джарилгацького національного природного парку від давнього учасника конкурсу Костянтина Брижниченка. Тож воно стане другим переможцем у області.

Джарилгацький національний природний парк. Автор: Костянтин Брижниченко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Основою створення національного парку Джарилгацький є острів Джарилгач та прилегла до нього акваторія. Флора парку налічує близько 500 видів вищих спорових і судинних рослин. Високою є питома вага ендемічних і субендемічних видів. Їх на острові нараховується 54. Мікобіота налічує 57 видів грибів та 26 видів лишайників. Фауна також різноманітна, налічує 83 види морських безхребетних, 352 види комах (з них 22 рідкісних), 250 видів птахів (69 занесені до Червоної книги України), 57 видів риб (13 рідкісних), 30 видів ссавців (15 рідкісних), 4 амфібій, 7 рептилій. Про різноманіття рослинного і тваринного світу парку можна дізнатися зі статті у Вікіпедії та доповнити її й іншою важливою інформацією про НПП.

Ми залишаємо звання переможців у цій номінації за обома учасниками. 

Всі фото поширюються на умовах ліцензії CC BY-SA 4.0.

Використано інформацію зі статей Вікіпедії.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *