Новини / News

Національний екологічний центр України опублікував довідник «Природно-заповідний фонд Київської області» під вільною ліцензією

KyivOblastPZFBookCover

Національний екологічний центр України дозволив використовувати довідник «Природно-заповідний фонд Київської області» під вільною ліцензією Creative Commons Attribution Share-Alike.

Коментує Олексій Василюк – заступник Голови НЕЦУ: «Протягом двох років ми збирали інформацію про заповідні території Київщини. Досі цього часу Київщина лишалась останньою областю в Україні, в якій державні органи не видали довідник про природно-заповідний фонд. До нашого довідника увійшла вся зібрана інформація про ПЗФ Київщини, яка до цього публікувалась у книгах, журналах та наукових статтях. Також у довідник включено інформацію про всі відомі нам пропозиції про створення нових територій ПЗФ в області, в різні роки підготовлені науковцями або громадськими організаціями. Також, вперше для Київщини, ми провели обстеження значної частини заповідних територій області і також опублікували їх результати.

Книга дублюється спеціальним сайтом, на якому постійно оновлюється інформація про кожен з обєктів ПЗФ області: додаються нові обстеження, фото, статті, сюжети з телебачення – http://www.pryroda.in.ua/kyiv-region

Плануючи цей сайт і книгу, ми хотіли, щоб аналогічні групи виникли в інших областях. Сайт також планувався таким, щоб його можна було поширити і на інші області. Головна проблема в інформації про заповідні території – неясніть їх реального стану. Інформація про те яким був заказник, коли його створювали в 1982 році це – один тип інформації. Зовсім інше – відомості про те, якою ця територія є в наш час. Для жодної з областей таких відомостей не існує. Ми вирішили започаткувати практику збору в інтернеті відомостей про реальний стан природно-заповідного фонду.

Конкурс «Вікі любить Землю» є дуже близькою нам ініціативою, адже фотоматеріалів про обєкти ПЗФ як правило не існує рівно як і описів їхнього стану. Зі свого боку передаємо підготовлені нами описи для розміщення у Вікіпедії.

Принагідно висловлюємо надію на появу бажаючих зробити таку ж захоплюючу і важливу роботу для інщих областей. Готові надавати методичну допомогу».

One thought on “Національний екологічний центр України опублікував довідник «Природно-заповідний фонд Київської області» під вільною ліцензією

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *