Новини / News

«Вікі любить Землю» 2024: долучайтеся до найбільшого фотоконкурсу пам’яток природи

До 31 липня в Україні триває найбільший у світі фотоконкурс памʼяток природи «Вікі любить Землю» (Wiki Loves Earth) 2024. Метою проєкту є зібрати якісні світлини об’єктів природно-заповідного фонду для ілюстрування статей у Вікіпедії.

«Вікі любить Землю» — найбільший фотоконкурс об’єктів природно-заповідного фонду, започаткований в Україні у 2013 році, а з 2014 року став міжнародним. Цьогоріч конкурс пройде водинадцяте.

Цього року з міркувань безпеки до участі у фотоконкурсі приймаються лише фото, зроблені до 31 березня 2024 року (включно) для звичайних фото та до 23 лютого 2022 року (включно) для знімків з дронів та інших літальних пристроїв.

Конкурсні списки змагання містять близько 9 тисяч об’єктів природно-заповідного фонду України. За весь час учасники та учасниці завантажили близько 120 тисяч світлин 5 тисяч памʼяток природи України. Ще майже стільки ж обʼєктів не мають жодної світлини. Конкурс має на меті це виправити. 

Завантажити свої фото об’єктів природно-заповідного фонду України на конкурс можуть всі охочі. Світлини повинні бути зроблені особисто конкурсант(к)ами та відповідати правилам конкурсу. Списки пам’яток природи можна переглянути за посиланням.

Цього року, як і раніше, у конкурсі є дві номінації: «кількісна» та «якісна».
У першій будуть відзначені учасники та учасниці, що сфотографували найбільше пам’яток природи (з урахуванням того, наскільки сфотографовані об’єкти вже представлені на Вікісховищі). У межах другої журі обере найкраще фото кожного з регіонів України, а з поміж них — 10 найкращих світлин України.

Також буде дві спецномінації: «Відео», для відеоматеріалів із зображенням пам’яток природи, та нова спецномінація «Втрати природи», присвячена фото, які ілюструють пошкоджені або зруйновані об’єкти природно-заповідного фонду України внаслідок російського повномасштабного вторгнення, стихійних лих, людського впливу тощо.

«Коли “Вікімедіа Україна” вперше проводила фотоконкурс “Вікі любить Землю”, вона сформувала перший вільнодоступний в інтернеті перелік заповідних об’єктів нашої держави та першу в історії України базу фотографій природно-заповідних територій.

На жаль, за десятиліття війни, що триває в Україні, у зоні воєнних дій та окупації опинились три біосферні заповідники, 14 природних заповідників, 19 національних природних парків, десятки регіональних ландшафтних парків та сотні інших об’єктів природно-заповідного фонду. Окупанти мінують заповідні об’єкти і знищують цінні природоохоронні території, нещадно вирубують і спалюють ліси, знищують рідкісні види флори і фауни. Нині майже 1 млн га природоохоронних територій потерпають від війни.

Організовуючи цьогорічний конкурс «Вікі любить Землю», хочемо почати формування бази об’єктів природно-заповідного фонду України, що були пошкоджені чи зруйновані внаслідок зухвалого нападу країни-агресора, щоб допомогти екологам зафіксувати злочини росіян для Міжнародного кримінального суду з визначенням екоциду», — розповів Євген Букет, член організаційного комітету «Вікі любить Землю». 

Взяти участь можуть як професійні фотографи, так і аматори. Завантажувати можна лише власні світлини, які відповідають правилам.

Усі призери та призерки «Вікі любить Землю» 2024 отримають цінні призи від громадської організації «Вікімедіа Україна». 15 найкращих світлин представлять Україну на міжнародному етапі фотоконкурсу.
Списки пам’яток та інструкції із завантаження фото доступні на сторінці конкурсу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *