Захист природиПереможціРезультати

Переможці спеціальної номінації «Втрати природи» у 2024 році

З 1 до 31 липня у межах української частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю», окрім основного конкурсу, вперше проводилась спеціальна номінація «Втрати природи». Її мета — зібрати фото, які ілюструють пошкоджені або зруйновані об’єкти природно-заповідного фонду України внаслідок російського повномасштабного вторгнення, стихійних лих, антропогенного впливу тощо.

Нагадуємо, що з міркувань безпеки приймали лише фото, зроблені до 31 березня 2024 року включно, а для фото з дронів та інших літальних апаратів — до 23 лютого 2022 року включно.

Загалом, цьогоріч до цієї спецномінації 35 учасників та учасниць подали 375 фото. Окреме журі, яке складалось з трьох членів, обрало найкращі роботи, які вдало ілюструють згадані вище явища. До команди журі увійшли:

  • Вікторія Губарева — українська екологічна журналістка онлайн-медіа рішень Рубрика та EcoRubric; експертка та журналістка UWEC Work Group;
  • Сергій Петров —  історик, журналіст, фотограф, документатор російських воєнних злочинів на Харківщині та дописувач української Вікіпедії;
  • Юлія Спінова — співзасновниця ГО «Українська природоохоронна група», кандидатка біологічних наук. Авторка та співавторка більше 30-ти наукових статей та видань про природно-заповідний фонд, екологічні мережі та наслідки воєнних дій для природних екосистем.

Перше місце

Перше місце з найвищою оцінкою (10) посіла робота Максима Яковлєва під назвою «Пожежа в Стенцівсько-Жебриянівських плавнях», як яскрава ілюстрація антропогенного впливу в Дунайському біосферному заповіднику.

Сам автор зазначає: «Найчастіше пожежі в дельті Дунаю стаються через підпал чи необережне поводження з вогнем. На цей раз пожежа тривала майже місяць, через важкодоступність її пожежники не могли оперативно утилізувати».

Члени журі також діляться своїми враженнями про дане фото.

«Під час повномасштабної війни Дунайський біосферний заповідник відмовляється надавати будь-які офіційні коментарі, а подібні фотографії дають нам хоча б часткове уявлення про те, що відбувається на цих територіях. Вже майже рік я час від часу повертаюсь до “таємничого” Дунайського БЗ, і, на жаль, саме тема Дунайського не розповсюджується в медіа так само активно, як теми про більш відомий, до прикладу, Асканія Нова. Тому чим більше разів ми розкажемо про Дельту Дунаю, чим більше піддаватимемо його розголосу, тим більше уваги суспільство зможе приділити проблемам, що існують на цих територіях. Тому це, на мою думку, одне з найкращих фото» — прокоментувала членкиня журі Вікторія Губарева .

Інша членкиня журі Юлія Спінова зазначила, що це «дуже показове фото, яке відповідає тематиці конкурсу і гарне також з художньої точки зору».

Член журі Сергій Петров прокоментував цю світлину як «неймовірне за візуалом фото, яке показує, які наслідки для флори і фауни мають пожежі, особливо на заповідних територіях. І дуже актуальне, зважаючи, що цього року подібних пожеж було багато, наприклад, на Харківщині, де згоріло село Студенок».

Друге місце

Другим місцем відзначено серію з двох фото під назвою «Звалище техніки» авторства Олександра Мальона, відзнятих в Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

Один з членів журі, Сергій Петров, ділиться: «Це не лише про металобрухт на території заповідника, а й про історію цих земель… Фото дійсно вражаюче».

Інша членкиня команди журі, Юлія Спінова, зазначає: «Звалище металобрухту та ще й на території заповідника з висоти пташиного польоту виглядає вражаюче. Хоча саме цей заповідник має певні особливості і був створений вже ПІСЛЯ цих руйнувань та пошкоджень…».

Третє місце

Третє місце посідають три фото одного автора — Олександра Захарова.

Перше фото, «Боєприпаси від полігону в Карачунівській балці», було зроблене в межах Карачунівського водосховища, Черкаської селищної ради Слов’янського району.
Сам автор зазначає, що на цій території з 2017 по 2022 рік був розташований навчальний полігон ЗСУ.

Юлія Спінова, членкиня журі ділиться своїми враженнями: «А це дійсно схоже на рідненький Карачун. І така “дивовижна” знахідка на ньому вражає».

Наступне фото, «Зміїний Яр. окопи БД 2014», ілюструє залишки укріплень часів БД 2014 року на схилах яру. Локація — Зміїний Яр, Бахмутський район, Соледарська міська рада, на північному сході від станції Виїмка Донецької залізниці.

Юлія Спінова каже, що це «дуже показове фото про наслідки війни для останніх залишків степів в Україні».

Третє фото цього автора під назвою «Розробка кар’єру на Калюсецькій горі» зроблене на  Калюсецькій горі, Хмельницького району, поблизу села Калюсик, урочище «Щомб».

Журі зазначає, що це дуже показове фото, яке яскраво зображує варварство з боку людини та її вплив на пам’ятку природи

Вітаємо усіх переможців і щиро дякуємо за активне висвітлення різноманітних негативних впливів людства чи стихійних лих на об’єкти ПЗФ України. Такі фото — вкрай важливі для збереження заповідних (і не тільки) територій!.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *