ПереможціРезультати

Найкращі відео українських пам’яток природи у 2024 році

З 1 до 31 липня у межах української частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю» проходила спеціальна номінація «Відео». Її мета — зібрати якомога більше якісних відеороликів природно-заповідного фонду України під вільною ліцензією, а також відзначити авторів(-ок) найкращих робіт.

Цьогоріч у межах спецномінації «Відео» учасники та учасниці конкурсу подали 13 відеороликів української природи. Переможців обирало спеціальне журі, куди увійшли:

  • Ігор Шурпан — організатор кінофестів в Житомирі, старший викладач відділу «кіно- телемистецтв» в коледжі культури і мистецтв імені Івана Огієнка в Житомирі;
  • Марія Максименкова — керівниця комунікацій і маркетингу, WWF-Україна;
  • Олександр Гаврик — телеоператор, режисер монтажу, еколог, вікіпедист. Член Національної спілки кінематографістів України та Національної спілки журналістів України. Закінчив магістратуру за спеціальністю «Екологія» у 2009 році;
  • Сергій Гладкевич — незалежний експерт дикої природи, фотограф-натураліст, журналіст.

Зустрічайте переможну п’ятірку авторів, які вдало відзначились своїми вражаючими роботами з різноманітних областей України!

Перше місце

Перемогу та перше місце отримав автор Любомир Матвіїв одразу з трьома чудовими відеороботами, які були оцінені найвище:

1.  «Чепура велика на льоду» — робота, відзнята у Чистилівському орнітологічному заказнику,  у Тернопільському районі села Плотича, де основним об’єктом виступає чепура велика.



Член журі Ігор Шурпан зазначає: «Відео сповнене драматичності. Переживав за Чепуру велику до останнього кадру».

А членкиня журі Марія Максименкова ділиться: «Відео прекрасне! Дуже хочеться відзначити якість звуку і мужність автора — самій холодно стало, поки дивилася на прекрасну чепуру».

2. «Пара рибалочок блакитних» — сповільнене відео, яке ілюструє процес парування рибалочок блакитких у Тернопільській області.

Члени журі відзначили, що це «вдало та професійно спійманий інтимний момент з життя живої природи».

3. «Фауна Серетського гідрологічного заказника» — відеоробота, яка показує життя тваринного світу Серетського гідрологічного заказника у Тернопільському районі.

Членкиня журі Марія Максименкова відгукується про дану відеороботу так: «Вау. Відео демонструє особливості як флори, так і фауни, що завжди є складнішим завданням і вимагає високого професіоналізму. Якби могла – поставила би 10+».
Інший член журі, Ігор Шурпан зазначає: «Професійно відзняте та змонтоване відео з вдало використаним шумо-звуковим оформленням».

Друге місце

Друге місце посів автор Юрій Приходько з відеороботою «Михайловичі 2021».
На відео — ландшафтний заказник місцевого значення Михайловичі у Коростенському районі Житомирської області.



Як зазначає сам автор: «Відео, перш за все, показує низинне евтрофне болото, яке займає основну площу заказника».

Третє місце

Третє місце зайняла робота під назвою «Джарилгач, день на острові» авторства Дмитра Трофимчука. Робота відзнята у Скадовському районі Херсонської області, а сам автор ділиться, що «це відео було створене на основі матеріалу, відзнятого на відпочинку влітку 2021 року».

Четверте місце

 «Карпатські тумани» — робота Олександра Рижкова, яка показує нам вражаючу велич Карпат. Відзнята біля гори Смотрича, Верховинського району, Івано-Франківської області.

П’яте місце

На п’ятому місці —атмосферне відео під назвою «Світанок в Ізках», відзнята користувачем Vadimysss у Хустському районі Закарпатської області.

Вітання усім переможцям і дякуємо за таке різноманітне та цікаве висвітлення об’єктів ПЗФ України!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *