Новини / NewsПереможціРезультати

Зустрічайте найкращі фото заходу України та Києва: переможці Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Чернівецької областей та міста Києва

З 1 до 31 липня у межах української частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю» учасники та учасниці завантажували фото природно-заповідних територій України з різних куточків країни. Раді оголосити перших обласних переможців, а саме: Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська, Чернівецька області та місто Київ.

Нагадуємо, що з міркувань безпеки завантажувати можна було лише фото, зроблені до 31 березня 2024 року включно, а для фото з дронів та інших літальних апаратів — до 23 лютого 2022 року включно.

Найкраще фото Закарпатської області

File:Масив Близниці.jpg

Свидовецький заповідний масив
Фото: Estolyarov, CC BY-SA 4.0

Найкращим у Закарпатській області став знімок користувача Estolyarov, який ілюструє вид на гори Жандарми та Близниці з півночі. Локація — Свидовецький заповідний масив.

Цьогоріч учасниками та учасницями конкурсу було завантажено 295 світлин Закарпатської області, на яких проілюстровано 38 об’єктів ПЗФ. Загальна кількість пам’яток для області — 504.

Найкраще фото Івано-Франківської області

Надвірнянські скелі
Фото: Katewari, CC BY-SA 4.0

Переможне фото Івано-Франківської області — світлина користувача(-ки) Katewari, зроблена у 2021 році. Автор вдало зобразив пейзаж Надвірнянських скель в осінніх барвах, захоплюючи панораму околиць. Це заповідна територія на півночі від міста Надвірна.

175 світлин, зроблених у Івано-Франківській області, було завантажено у 2024 році до Вікісховища. На них зображаються 24 об’єкти ПЗФ України. Загальна кількість пам’яток у списку для цього регіону складає 571.

Найкраще фото Львівської області

Зірки над Каменем
Фото: Вадим Юник, CC BY-SA 4.0

Вадим Юник здобув перемогу з найкращим зображенням Львівської області, сфотографувавши чарівну та магічну зоряну ніч над Каменем. Це геологічна пам’ятка природи — ерозійний останець морських рифів Товтрів або Медоборів Сарматського віку в околицях смт Підкамінь, Золочівського району.

Цього року, конкурсант(к)и завантажили 258 світлин 17 об’єктів Львівської області. Загальна кількість пам’яток у цій області — 408.

Найкраще фото Тернопільської області

Очеретянка лучна серед очерету
Фото: Любомир Матвіїв, CC BY-SA 4.0

Переможною світлиною Тернопільської області стало зображення очеретянки лучної на стеблі очерету у Чистилівському орнітологічному заказнику села Плотича. Такий цікавий знімок вдалось зробити автору Любомиру Матвіїву.

Учасники та учасниці цьогорічного конкурсу завантажили 220 світлин 39 об’єктів Тернопільської області. Загальна кількість об’єктів ПЗФ — 660.

Найкраще фото Чернівецької області

Шишкові пагорби в осінній ранок над Дністром
Фото: Сергій Зисько, CC BY-SA 4.0

Чернівецьку область прикрашає переможне фото Сергія Зиська, зроблене ще у 2019 році. На ньому видніється чарівна панорама Шишкових пагорбів в осінній ранок над річкою Дністер. Ця геологічна пам’ятка розташована в межах Дністровського району, на північ від села Нагоряни.

318 світлин 31 об’єктів Чернівецької області було завантажено на конкурс протягом цього року. Загальна кількість об’єктів ПЗФ у цьому регіоні — 351.

Найкраще фото міста Києва

Троє на квітці
Фото: Сергій Мірошник, CC BY-SA 4.0

Найкращим зображенням міста Києва цьогоріч знову стало фото авторства Сергія Мірошника. Ця макро-світлина яскраво ілюструє вид метелика Махаона, «спійманого» на квітці у парку «Березовий гай», Деснянський район.

У 2024 році фото, зроблені у місті Києві, складають загальну кількість в 639 світлин 99 об’єктів. Загальна кількість пам’яток в межах міста — 221.

Вітаємо всіх переможців та переможниць! Дякуємо, що долучаєтесь до наповнення Вікісховища світлинами природних заповідних територій з різних регіонів України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *