Міжнародне

Оголошено переможців міжнародної частини «Вікі любить Землю 2014»

«Вікі любить Землю», фотоконкурс, присвячений пам’яткам природи, цьогоріч став міжнародним, і проходив у 16 країнах. Фінальна, міжнародна частина коркурсу завершилася, і журі готове з радістю оголосити переможців.

Перше місце: Вид на Карпатський національний природний парк з Говерли | Дмитро Балховітін
Перше місце: Вид на Карпатський національний природний парк з Говерли | фото Дмитра Балховітіна

Завданням фотоконкурсу «Вікі любить Землю» є, з одного боку, створити якісні вільноліцензовані світлини якомога більшої кількості пам’яток природи, і, з іншого, сприяти охороні природи через популяризацію інформації про пам’ятки природи.

Ідея провести конкурс «Вікі любить Землю» виникла у 2012 році як логічне доповнення до успішного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки», присвяченого історичним та культурним пам’яткам. Цю ідею вперше втілили в Україні протягом 15 квітня — 15 травня 2013 року.

У 2014 р. до конкурсу приєднались іще 15 країн з Європи, Азії, Африки та Америки. У більшості країн конкурс проходив з 1 по 31 травня, але в деяких країнах конкурс завершився пізніше. Найпізніше конкурс завершився у Сербії — 15 липня. Загалом протягом конкурсу понад 3 тис. учасників завантажили і опублікували на умовах вільної ліцензії понад 70 тис. світлин.

Подібно до «Вікі любить пам’ятки», конкурс організовано за посередництва національних конкурсів, які координувались волонтерами з відповідних країн. Національні журі з кожної країни після завершення внутрішнього оцінювання могли подати до десяти світлин на міжнародну частину конкурсу. Загалом у завершальну фазу конкурсу потрапило 156 світлин.

Міжнародне журі складалось із 7 осіб, більшість з яких мають досвід у сфері фотографії природи: Дієго Дельсо (Іспанія/Німеччина), Мухаммад Махді (Танзанія/Індія), Хуліан Монхе-Нахера (Коста-Рика), Сузанна Планк (Австрія), Естер Соле (Іспанія), Олег Жарій (Україна) і вікімедієць Wikimk (Македонія). Кожна з країн-учасниць могла пропонувати одного члена журі, проте тільки 5 країн скористалось такою можливістю. Двох інших членів журі призначив міжнародний організаційний комітет.

Отож, перше місце на конкурсі здобула світлина з України — вид на Карпатський національний природний парк з Говерли (автор: Дмитро Балховітін). Журі було особливо вражене композицією фото та грою світла.

Друге місце здобула фотографія з Бразилії, на якій зображено т. зв. «Божий палець» — найвідомішу кам’яну формацію Національного парку «Серра-дус-Органос» в штаті Ріо-де-Жанейро. Захопливий краєвид доповнено досконалою композицією, а на думку одного з членів журі ця світлина навіть нагадує китайську картину.

Національний парк «Серра-дус-Органос», штат Ріо-де-Жанейро, Бразилія | Карлу Перес Коуту
Друге місце: Національний парк «Серра-дус-Органос», штат Ріо-де-Жанейро, Бразилія | фото Карлус Перес Коуту

Світлина національного парку «Мукрі» у волості Рапла в Естонії (автор: Янно Лойде (Amadvr)). Ця майже монохромна світлина зображує осінній туман над болотами Естонії. Журі також відзначило тут вдале відтворення червоного відтінку неба і високий рівень деталізації.

Національний парк Мукрі у волості Рапла, Естонія | Janno Loide (Amadvr)
Третє місце: Національний парк Мукрі у волості Рапла, Естонія | фото Янно Лойде (Amadvr)

Інші світлини з топ-15:

Скеля Шаан-Кая, Ялтинський гірсько-лісовий природний заповідник, АР Крим | Олександр Черних
Четверте місце: скеля Шаан-Кая, Ялтинський гірсько-лісовий природний заповідник, АР Крим | фото Олександра Черних (A4ernyh)

П’яте місце: гора Крчин, Національний парк «Маврово», Македонія | фото Мартина Димитрієвського
Шосте місце: Aekingerzand, національний парк «Дрентс-Фріз-Вольд», Нідерланди | фото Ubrerprutser
Сьоме місце: вид на ботанічний заказник «Новий Світ» з мису Капчик, АР Крим | фото Віталія Башкатова (Vian)
Восьме місце: Регіональний ландшафтний парк «Зуївський», Донецька область, Україна | фото Віталія Башкатова (Vian)
Дев’яте місце: Аїзер, масив Джурджура, провінція Буйра, Алжир | фото Chettouh Nabil
Десяте місце: водоспад Аїн-Леградж, провінція Бордж-Бу-Аррерідж, Алжир | фото Chettouh Nabil
Одинадцяте місце: гора Кукуль, Карпатський національний природний парк і Карпатський біосферний заповідник, Україна | фото Володимира Хіраша
Дванадцяте місце: Національний парк «Калькальпен», Верхня Австрія | фото Isiwal
Тринадцяте місце: Estany del Coalet, Національний парк Aiguamolls de l‘Empordà, Каталонія, Іспанія | фото Mikipons
Чотирнадцяте місце: Ezumakeeg, Національний парк «Лауверсмер», Нідерланди | фото Bayke de Vries (Baykedevries)
П’ятнадцяте місце: гора Талета, провінція Буйра, Алжир | фото Chettouh Nabil

Загалом на міжнародну частину конкурсу 16 країн-учасниць подали 156 світлин. Кожна країна могла запропонувати до 10 світлин, але деякі країни подали менше. Андорра й Іспанія подали світлини у подвійній номінації. Журі оцінювало світлини в декілька етапів з допомогою спеціального веб-застосунка. Повний звіт журі, який містить також коментарі до світлин, можна завантажити з Вікісховища.

Вітаємо переможців, та висловлюємо подяку всім, хто долучився до організації цьогорічного конкурсу та взяв у ньому участь!

Микола Козленко,
Вікімедіа Україна / Міжнародний оргкомітет «Вікі любить Землю 2014».

Усі світлини, використані в цьому дописі, опубліковані авторами на умовах ліцензії CC BY-SA 3.0. Для отримання детальнішої інформації клацніть на відповідну світлину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *