Захист природи

На рубку заповідних лісів Київщини нарешті накладено мораторій. На решті території України вирубка лісу в заказниках залишається законною

На всі види суцільних рубок лісу у межах природно-заповідного фонду місцевого значення на Київщині накладено мораторій. Таке рішення було прийняте 23 червня на сесії Київської обласної ради.

Мораторій являє собою лише тимчасову заборону. Більше того, на решті території України рубки лісу на території об’єктів природно-заповідного фонду досі формально залишаються легітимними.

Тим не менш, нині і цю тимчасову заборону у вигляді мораторію можна вважати значним прогресом, що може допомогти вберегти старовікові ліси Київщини від знищення.

Як зазначає біолог Андрій Плига у коментарі для сайту «Природа України», у зв’язку із шпаринами в законодавстві, останніми роками тривала інтенсивна вирубка заповідних масивів так званими санітарними та лісовідновними рубками.

Раніше «Тексти.org.ua» публікували дослідження Андрія Плиги щодо масових рубок лісу в заказниках, заповідних урочищах, національних парках, природних заповідниках Київської області.

Фото Павла Мокрицького: Від ялинового лісу в заказнику залишились лише пеньки навкруг землянки легендарного Богорада. І всохлі модрини позаду. Ліцензія CC-BY-SA 4.0

Джерело: Плига Андрій. Київська обласна рада прийняла мораторій на рубку заповідних лісів. – Природа України. – 27 червня 2015 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *