Новини / News

Фотокартину з переможцем «Вікі любить Землю» подарували Львівському університету


19-20 вересня у Львові відбулася Вікіконференція 2015 — п’ята конференція, присвячена проектам «Фонду Вікімедіа» та вільним знанням. У тому числі йшлося і про фотоконкурс «Вікі любить Землю».

Відкриття конференції відбулося у великій читальній залі наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка. Директор бібліотеки Василь Кметь привітав учасників, розповів про важливість проведення даної конференції та зробив історичний екскурс. Будинок наукової бібліотеки університету, де працював Іван Франко, є пам’яткою архітектури та історії місцевого значення. Зазвичай у приміщенні бібліотеки не дозволено фотографувати, однак з нагоди такого заходу фотографії зроблено, і зараз їх можна побачити у Вікісховищі 🙂

Виконавчий директор Вікімедіа Україна Наталія Тимків зауважила, що співорганізатором конференції є географічний факультет Львівського національного університету, на якому навчався вікіпедист і Герой України Ігор Костенко. Від Вікімедіа Україна факультету подарували дві картини з фотографіями-переможцями минулорічних конкурсів «Вікі любить пам’ятки» і «Вікі любить Землю». Їх прийняв заступник декана географічного факультету Володимир Монастирський. Також на відкритті конференції виступив представник Фонду Вікімедіа зі Сполучених Штатів Асаф Бартов. Він розповів про те, чим займається Фонд, його структуру, як відбувається підтримка спільноти редакторів Вікіпедії у всьому світі.

Картини фотографій-переможців конкурсів. Автор фото — Atoly (ліцензія CC-BY-SA-4.0)
Картини фотографій-переможців конкурсів. Автор фото — Atoly (ліцензія CC-BY-SA-4.0)
Автор фото — Ilya (CC-Zero)
Автор фото — Ilya (CC-Zero)
Автор фото — Ilya (CC-Zero)
Автор фото — Ilya (CC-Zero)
Автор фото — Володимир Ф, (ліцензія CC-BY-SA-4.0)
Автор фото — Володимир Ф, (ліцензія CC-BY-SA-4.0)

У програмі конференції були виступи редакторів Вікіпедії та інших вікіпроектів, обговорення поточних тенденцій у спільноті Вікіпедистів, пошук найкращих шляхів її розвитку. Зокрема говорилося про конкурси статей у Вікіпедії (які їх результати, наскільки ефективні вони для створення нового контенту і залучення новачків); конкурси фотографій «Вікі любить пам’ятки», «Вікі любить Землю» та нового конкурсу наукових зображень; вікіекспедиції як джерело матеріалів до статей про населені пункти України та інші теми.

Надважливою для учасників конференції була дискусія щодо введення поняття «свободи панорами» в українське законодавство. Наразі, щоб вільно поширювати фотографію якоїсь споруди, необхідно мати дозвіл від архітектора, що на практиці блокує використання таких світлин при ілюструванні статей Вікіпедії. Запропонований вікіпедистами законопроект #1677 про узаконення вільної панорамної зйомки є розв’язанням цієї проблеми.

Крім редакторів Вікіпедії, Вікіджерел, Вікімандрів та інших вікіпроектів, на конференції були присутні представники інших споріднених спільнот, а саме Creative Commons Ukraine та OpenStreetMap, які розповіли про свій досвід поширення вільних ліцензій Creative Commons та проект вільних карт.

Більше фотографій з конференції є у Вікісховищі, їх усі можна використовувати, за умови вказання автора й назви ліцензії. Матеріали конференції будуть доступні онлайн згодом.

Ата

Волонтерка і членкиня оргкомітету у попередні роки конкурсу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *