ВікіпедійнеНовини / News

Кримське фото на нагородженні переможців конкурсу статей про пам’ятки Криму

логотип Вікіпедії обриси Криму, заповнені кольорами прапора України31 жовтня Вікіпедія відзначила переможців конкурсу статей «Пам’ятки України: Крим», який проходив улітку.

Конкурс «Пам’ятки України: Крим» був присвячений, перш за все пам’яткам культури, архітектури, історії й археології, але також і загалом культурному пласту — усі охочі писали статті про будівлі, місцевості, осіб тощо.

Початок конкурсу був приурочений до Дня кримськотатарського прапора 26 червня, закінчився він 31 серпня. Для багатьох дописувачів Вікіпедії літо — час канікул і відпусток; все ж, за цей час було написано 211 статей — і це гарний результат. Паралельно з конкурсом у Вікіпедії проходив тематичний місячник співпраці (опрацювання статей не на конкурсну тематику), у рамках якого було створено 135 статей, переважно про населені пункти АРК.

Усіх переможців, інших активних учасників та всіх охочих організатори зустрічали на урочистій церемонії нагородження у суботу 31 жовтня у Національному заповіднику «Софія Київська». Вручив дипломи переможцям віце-прем’єр-міністр — міністр культури України В’ячеслав Кириленко. «Про Крим не можна забувати жодної секунди, бо Херсонес, Судак, Балаклава, Чуфут-кале, Бахчисарайський фонтан — це все Україна», — підкреслив міністр. Директор заповідника Неля Куковальська висловила побажання, щоб наступна церемонія нагородження вікіпедистів колись змогла відбутися у Генуезькій фортеці у Судаку, складовій заповідника.

Міністр культури України В'ячеслав Кириленко, виконавчий директор ГО «Вікімедіа Україна» Наталія Тимків, директор заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська. Автор фото — Ilya, ліцензія CC BY-SA.
Міністр культури України В’ячеслав Кириленко, виконавчий директор ГО «Вікімедіа Україна» Наталія Тимків, директор заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська. Автор фото — Ilya, ліцензія CC BY-SA.

Також було згадано і фотографії природи Криму, що займали призові місця у фотоконкурсі «Вікі любить Землю». «Вікімедіа Україна» подарувала Віце-прем’єр-мініструміністру культури фотографію «Урочище “Демерджі” поблизу Алушти» автора Анастасії Сак, учасниці міжнародного конкурсу Wiki Loves Earth 2015.

Автор фото — Ilya, ліцензія CC BY-SA
Автор фото — Ilya, ліцензія CC BY-SA

Трійка переможців конкурсу виглядає так:

Переможниця конкурсу «Пам'ятки України: Крим» Даринка Когутяк з Івано-Франківська. Автор фото — Ilya, ліцензія CC BY-SA
Переможниця конкурсу «Пам’ятки України: Крим» Даринка Когутяк з Івано-Франківська. Автор фото — Ilya, ліцензія CC BY-SA
Призер конкурсу Андрій Курбико та міністр культури В'ячеслав Кириленко. Автор фото — Ilya, ліцензія CC BY-SA.
Призер конкурсу Андрій Курбико та міністр культури В’ячеслав Кириленко. Автор фото — Ilya, ліцензія CC BY-SA.
Призер конкурсу Ростислав Камерістов, міністр культури В'ячеслав Кириленко, директор «Софії Київської» Неля Куковальська. Автор фото — Ilya, ліцензія cc BY-SA.
Призер конкурсу Ростислав Камерістов, міністр культури В’ячеслав Кириленко, директор «Софії Київської» Неля Куковальська. Автор фото — Ilya, ліцензія cc BY-SA.

Конкурс закінчився, але це стосується тільки часових рамок лише цього конкурсу. Ми не втомлюємося повторювати, що важливі і фотографії, й енциклопедичні статті, і новини — і про пам’ятки культури, і природи, і все-все, варте того, щоб бути описаним. Ваші руки у вікіпроектах дуже і дуже потрібні!

Читайте більше у блозі Вікімедіа Україна. Більше фотографій із заходу дивіться за цим посиланням у Вікісховищі. Усі світлини можна вільно використовувати за умови зазначення автора та назви ліцензії.

Ата

Волонтерка і членкиня оргкомітету у попередні роки конкурсу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *