Захист природи

Заповідники в зоні бойових дій

Про це мало говорять. Але окрім людських жертв, бойові дії на території Донецької та Луганської призводять до цілого ряду небезпечних впливів на екологію. Нечисленні аналізи та оцінки сповіщають зокрема про забруднення земель і порушення ландшафтів природно-заповідного фонду. Очевидно, що точна оцінка заподіяної шкоди залишається складним завданням.

За даними правозахисної організації «Екологія Право Людина» постраждали території національних природних парків «Меотида» і «Святі гори», регіональних ландшафтних парків та заповідників «Донецький кряж», «Слов’янський курорт», «Краматорський», «Зуєвський», «Клебан-Бик», «Провальський степ», «Трьохізбенський степ», «Станично-Луганське». Численні об’єкти природно-заповідного фонду Донбасу постраждали від будівництва фортифікаційних споруд, вирубки лісових насаджень, лісових і степових пожеж.

Надзвичайно прикро усвідомлювати, що і цього року всупереч сподіванням організаторів конкурсу, світлин об’єків природно-заповідного фонду цього регіону не стане більше. Конфлікт не подолано, отже поїздки та фотографування є небезпечними.

Хочеться вірити, що колись усі матмуть можливість та прагнення дістатися цих місцин без побоювання за життя.

Річка Кринка у ландшафтному парку «Донецький Кряж». Парк зазнав значного пошкодження вогнем, обстрілювався. Автор фото — Александр Ильин, CC BY-SA 3.0, 2009 рік.
Степовий заповідник «Кальміуське». Ту були вириті глибокі окопи у гранітних осипах. Автор фото — Mykyta Peregrym, CC BY-SA 3.0. Учасник конкурсу 2014 року.
Ландшафтний парк «Зуївський». Під час бойових дій у ньому була розорана велика частина колись цілинного степу. Автор фото — Башкатов Віталій, CC BY-SA 3.0. Найкраще фото Донецької області у 2014 році.
Національний парк «Меотида». Частина на території квазі-республіки, частина підконтрольна Україні, ВСУ розміщують тут військові підрозділи, відбуваються стрільби. Автор фото — Швед Галина, CC BY-SA 3.0, 2013 рік.
Провальський степ. Протягом 2014—2016 його екоситсему було практично зруйновано. Автор —  Гедрович Денис, CC BY-SA 4.0. Учасник конкурсу 2015 року.
Національний парк «Святі гори». Лісові масиви постраждали від пожеж, частина лісів заміновано, покрито мереживом окопів та бліндажів. На сьогодні звільнений від бойовиків. Автор фото — Alf600, CC BY-SA 3.0. Учасник конкурсу 2013 року.

Джерела:
Екологічні наслідки війни на сході України // Вікіпедія.
Карта постраждалих заповідних територій.
Олексій Василюк. Заповідники Донеччини, перериті окопами // Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина».
Олексій Василюк. «Для нас і раніше життя було війною…» // Тиждень.ua.
Збройні сили України захоплюють заповідники // Український лісовод.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *