Статті

Географічні координати зйомки: вимагати не можна пропустити

Географічні координати розташування фотокамери — вимога до опису фото, яка була додана до регламенту конкурсу цього року. Звідки беруться координати і як додаються? Розширену довідку з цих питань нам допоміг зробити Сергій Криниця, майстер фотографії, постійний учасник конкурсу та неодноразовий переможець. Коли саме додавати координати — під час чи після завантаження, ви також вільні вирішувати самі. Перевірте, який варіант ваш!

Варіант 1. Автоматичний

Ваша камера має GPS-модуль (або ви придбали спеціальний девайс – GPS-приймач для фотоапарата, що кріпиться до фотокамери на т. зв. «гарячий чобіт» замість зовнішнього спалаху). У такому разі Вам не потрібно робити нічого додатково окрім стандартного атрибутування (назва, опис, категорії, ID) фото під час додавання у Вікісховище, позаяк координати (точне місце розташування фотокамери на момент спрацювання затвору) записуються у метадані (EXIF) зробленої електронної світлини. При завантаженні на Вікісховище ця інформація автоматично переноситься на сторінку файлу. Головне пильнувати, щоб камера чи  пристрій на момент фотографування визначила ваше місцеположення (зазвичай потрібно трохи часу після увімкнення).

Варіант 2. Автоматичний+

Ви досвідчений турист і маєте спеціальний GPS-навігатор. Найоптимальніше для цього варіанту — записувати навігатором трек вашої експедиції. Потім за допомогою спеціального програмного забезпечення (наприклад, ExifTool, Phototagger чи подібні) на комп’ютері записати координати з треку (вивантажується як файл з навігатора на жорсткий диск) у EXIF вказаних фотографій. Далі все відбувається автоматично, як описано у варіанті 1. Але важливо пильнувати, щоб час навігатора був однаковим з часом, виставленим у фотокамері, позаяк синхронізація відбувається саме по часу записів треку і фотографування. Як правило точний час навігатор отримує з супутників, тобто його не треба виставляти окремо, що не скажеш про фотокамеру, яка через розряд батареї може скидати час або ж час фотокамери може відставати через неточний алгоритм (іноді помітно на довгих треках, пильнуйте!!!), також актуально для переходів літній/зимовий час. Якщо час пристроїв не буде синхронізовано, записані координати будуть неточними.

Варіант 3. МобільнийScreenshot_of_photo_details_from_miui_gallery

Якщо зазначених у попередніх варіантах пристроїв ви не маєте, не засмучуйтеся, не варто одразу бігти до магазину. Можливо, ви маєте смартфон з вже вбудованим GPS-модулем. Відповідно, смартфон може працювати в ролі згаданого gps-навігатора у варіанті 2. Додатково, що Вам потрібно, це попередньо інсталювати на смартфоні спеціальний додаток, який вміє писати gps-треки (наприклад, Smart Maps Offline). Так само важливо пильнувати синхронізацію часу між смартфоном і камерою.

Варіант 4. Мобільний економ

Смартфон ви маєте, але писати ним трек цілий день для вас надто енерговитратно. Це зрозуміло, gps у смартфоні дуже садить батарею, що навіть може не вистачити павер-банка для його дозарядки. Опинитися без телефону в поході може бути критично. У такому випадку можна не навантажувати телефон постійно, але використовувати його для запису окремих ключових точок, де ви робите фото. Найпростіше — потрібні координати можна отримати з фото, зробленого смартфоном. Іншими словами, роблячи фото смартфоном в його метадані Ви автоматично записуєте координати (важливо, щоб функція gps була у телефоні увімкнена). Звісно, не обов’язково вантажити фото зі смартфона. Ви маєте якісніші кадри з того самого місця, але з фотокамери? Прочитати координати фото зі смартфона можна в атрибутах файлу (якщо це передбачено меню фотогалереї на смартфоні), або ж після перенесення його на ПК за допомогою програм перегляду зображень (наприклад, FastStone Image Viewer) і використати дані для фото з камери. У цьому випадку при завантаженні світлин у Вікісховище потрібно буде в полях «широта» і «довгота» внести необхідні значення. Координати мають вигляд двох чисел, розділених комою, кожне з них двозначне і має 6 цифр після крапки (наприклад 49.298504,32.031710). Перше число вказує на широту, друге — на довготу. Аналогічно можна записувати самі координати точок, звідки зроблені ключові фото (згаданими вище програмами запису gps-треків) і підписувати їх зрозуміло для вас, щоб потім прив’язати координати до потрібного фото. Але як на мене, це дуже марудний і довгий процес.

Варіант 5. Ручний

GoogleMapsCoordinatesНічого з вищезгаданого Ви не маєте, але маєте гарну пам’ять, і що важливіше, добре орієнтуєтеся в топографічних мапах чи супутникових знімках Землі. Ви пам’ятаєте точку, де знаходились під час фотографування та знімали біля чи на території об’єкту. Або ви фотографували окремі пам’ятки природи з точними вказівками на їх місце розташування (визначне дерево за певною адресою, джерело тощо) або популярні туристичні пам’ятки — гірські вершини, скельні масиви, окремі озера. Координати розташування фотокамери у такому випадку може допомогти визначити супутникові знімки Google Maps, де досить точно можна визначити деталі ландшафту та співвіднести з місцевістю, потрібно лише клікнути на потрібній точці на мапі.

Додавання шаблону геоданих

І нарешті, якщо ви вже завантажили фото на Вікісховище, але забули додати координати, не засмучуйтеся, ви завжди можете відредагувати інформацію. Для цього треба відкрити сторінку завантаженого файлу на Вікісховищі, в розділі «Опис файлу» клікнути “ред.” і додати шаблон {{Location|48.182421|24.635362}} з широтою та довготою вашої точки зйомки відповідно. Згенерувати шаблон вам також може допомогти інструмент Геолокатор. Для цього знайдіть потрібне місце на карті, поставте маркер у потрібному місці (Alt+клік), скопіювати позначення {{location}} на панелі ліворуч.

Напрям камери

На Вікісховищі існує можливість разом із координатами вказувати також і напрям камери. Напрям камери є кутом між двома уявними лініями: між лінією, яка проходить між камерою і північчю, та лінією, яка проходить між камерою і фотографованим нею об’єктом. Цей кут вимірюється в градусах, за годинниковою стрілкою. Наприклад, кут в 135 градусів означатиме що камера була направлена на південний схід, а кут в 270 градусів — що камера була направлена на захід. Напрям можна вказати при завантаженні фотографії: поруч із полями “Широта” і “Довгота” буде також поле “Напрям”, або додати до вже завантаженої фотографії у вигляді {{Location|48.182421|24.635362|heading:45}}, де 45 — це напрям камери (в цьому прикладі – на північний схід).

Звертаємо увагу, що, якщо ж все-таки до фото неможливо додати координати,  це не значить, що  фото не буде зараховано, це означає, що організаційний комітет може не допустити їх до оцінювання журі. Вимога щодо координат дає оргкомітету не приймати світлини, де просто неможливо зрозуміти чи це пам’ятка. Якщо у вас виникають додаткові питання або потрібна допомога з редагуванням описів та координат, напишіть нам на wle@wikimedia.org.ua.

8 thoughts on “Географічні координати зйомки: вимагати не можна пропустити

  • Константинъ

    Питання дещо не по темі: чи коректно відправляти на конкурс світлини мешканців заповідника (звірів, птахів, комах), які на момент фотографування знаходилися поза межами самого заповідника? Наприклад, я сфотографував птаха перед входом у заповідник, тобто координати ніби збігаються, але сама територія формально не є заповідною…

    Відповідь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *