Анонси

Долучайтеся до Вікі любить Землю 2019

1 травня всі читачі Вікіпедії знову побачать банер про фотоконкурс Вікі любить Землю із запрошенням брати участь. Проект переходить у сьомий рік свого існування. І прагнення організаторів залишаються незмінними, а от регламент традиційно промовляє дещо нове. Як проходитиме конкурс цього року, читайте далі.

Reme_1200x630

За шість років конкурсу учасники завантажили понад 70 тисяч вільних зображень об’єктів та територій природно-заповідного фонду України, яких є понад 8200 у державному реєстрі. Це великий внесок у розвиток вільних знань, однак ще більше половини об’єктів у конкурсних списках залишаються непроілюстрованими, а багато завантажених фотографій — невикористаними у статтях Вікіпедії. Тому цього року ми будемо заохочувати конкурсантів висвітлювати нові пам’ятки природи, а також намагатимемося підвищувати використання фотографій у вікіпроектах.

Як завжди, протягом травня всі охочі можуть подати фотографії власного авторства, зроблені у будь-який період часу. Як і минулого року, шанси на перемогу матимуть лише ті фото, для яких вказані географічні координати місця зйомки. Цього року обов’язковою вимогою є наявність опису (наприклад, уточнення щодо місця зйомки, назва виду рослини чи тварини тощо), а назва файлу має містити назву ПЗФ та/або ключові слова назви.

За результатами оцінок журі буде визначено переможців номінацій «Найкраще фото області» і саме серед них, а не з окремого рейтингу буде визначено десять найкращих фотографій. Іншими словами, у топ-10 потраплять переможці обласних номінаційї з найбільшими балами і саме вони представлятимуть Україну на міжнародному етапі.

Цього року вдруге, при підведенні підсумків номінацій «За найбільшу кількість сфотографованих пам’яток» (за областями та по Україні загалом) фотографії тих об’єктів природно-заповідного фонду, які до початку конкурсу не мали фотографій Вікісховищі, отримують додатковий коефіцієнт. Оргкомітет збільшив коефіцієнт з 5 до 10 для фотографії пам’яток, які не були проілюстровані на Вікісховищі до початку конкурсу. Якщо конкурсанти завантажували фото пам’ятки «Вікі любить Землю» минулих років, ці роботи отримують коефіцієнт 1. В інших випадках (конкурсанти раніше не завантажували фото пам’ятки, але вона вже проілюстрована у Вікісховищі) коефіцієнт становитиме 2. Повний регламент доступний на сайті «Вікімедіа Україна».

Автори найкращих світлин та найбільш активні учасники отримають цінні призи. У 2018 році призи отримали 20 осіб, а сувеніри з логотипом конкурсу та дипломи загалом отримали 40 учасників.

Ми завжди відкриті до пропозицій партнерства, зокрема до оголошення спецномінацій. Якщо у вашої організації є ідеї спецномінацій, які ви можете підтримати, напишіть оргкомітету на wle@wikimedia.org.ua.

Для того, щоб оперативно отримувати новини, підписуйтеся на нашу Facebook-сторінку.

Прес-анонс

Фото — Misha Reme, обробка — Atoly, CC-BY-SA 4.0, Вікісховище

3 thoughts on “Долучайтеся до Вікі любить Землю 2019

  • Микола Василечко

    Посилання «Міжнародна статистика» веде на 2018 рік.

    Відповідь
  • З деякого часу на ВЛП та ВЛЗ введені заохочення для тих, хто звантажив фото пам’яток, що не проілюстровані у Вікіпедії. Це цілком правильний крок, але, на жаль, у декого це викликає спокусу завантажувати фото зовсім не тих об’єктів, які повинні бути насправді. Часом це відбувається через неповне знання автора про об’єкт, але трапляються випадки і свідомої фальсифікації. Наприклад, по Чернігівській області об’єкт з ID 74-236-5035 ілюстрований фотографією місця, яке навіть і близько не знаходиться біля с.Мурав’ї. І авторка це добре знає, бо місце, що на фото, відоме багатьом туристам. Я авторці казав особисто, щоб не псувати її статистику, аби вона видалила ID з фотографії після підведення підсумків конкурсу, але вона цього не зробила. В результаті і стаття у Вікіпедії про цю пам’ятку ілюстрована цією світлиною. В обговоренні до статті я теж про це написав, але результату теж ніякого. А оскільки у ВЛЗ значно складніше перевірити відповідність фото справжньому об’єкту, то де гарантія, що заохочення аж у 10 балів не спокусить декого до подібних дій? А тоді і Вікіпедія буде заповнена неправдивою інформацією.

    Відповідь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *