Новини / News

Спецномінація «Неприємні відкриття»

Метою «Вікі любить Землю» є не лише збирати фотографії природної спадщини, а й привертати увагу до стану природно-заповідного фонду України. Тому ми разом із Українською природоохоронною групою оголошуємо спеціальну номінацію «Неприємні відкриття». У її межах збираємо фотографії, що зображають явні порушення правил об’єктів ПЗФ, як-то забруднення чи вандалізм.

Основною ціллю «Вікі любить Землю» є зібрати якомога більшу базу вільних фотографій природно-заповідного фонду України. Однак щоби повністю показати усі аспекти української природної спадщини та привернути увагу до стану пам’яток природи, важливо також звертати увагу і на «неприємні відкриття» — і документувати їх, щоб ефективніше з ними боротися.

Пошкодження і вандалізм на заповідних територіях дійсно трапляються, і їхнє документування допомагає зібрати більше інформації про це. Тим більше, фотосвідчення цілком може допомогти зупинити подальші порушення. Тому в межах «Вікі любить Землю» ми пропонуємо учасникам завантажувати фотографії пошкоджень об’єктів ПЗФ, які ви помічаєте, та інших порушень правил — наприклад, забруднення.

Цю спеціальну номінацію ми проводимо разом із партнерами — Українською природоохоронною групою. Разом ми зберемо журі, яке визначить три переможні фото у спецномінації. При визначенні переможців рівною мірою важитимуть ілюстративність фото та його якість. Також ми відзначимо учасника чи учасницю, що зафіксує найбільшу кількість порушень.

Щоб подати фотографію на цю спецномінацію, оберіть її у списку спецномінацій в інтерфейсі завантаження. Якщо ви забули зробити відповідну позначку при завантаженні, можна також подати фото на цю спецномінацію вручну. Для цього напишіть організаторам на електронну адресу wle@wikimedia.org.ua

Українська природоохоронна група підготує офіційні скарги за фактом усіх зафіксованих порушень — тож спробуємо разом зробити внесок до покращення стану пам’яток природи України!


«Вікі любить Землю» 2020 в Україні триватиме із 1 по 31 липня. Читайте повний регламент конкурсу та відповіді на часті питання. Інструкцію як взяти участь ви знайдете на окремій сторінці.

Читайте новини та історії про конкурс у нашому блозі. Якщо виникнуть питання, звертайтеся за контактами, вказаними на сайті.

Щоб оперативно стежити за новинами, підписуйтеся на нас у соцмережах:

У зв’язку із пандемією коронавірусу ми закликаємо учасників конкурсу дотримуватися усіх карантинних обмежень. Уникайте необов’язкових подорожей, а натомість фотографуйте об’єкти ПЗФ неподалік від дому або розберіть архіви фотографій. Дотримуйтеся усіх обмежень та правил безпеки, встановлених окремими заповідниками. Зберігайте соціальну дистанцію та не відвідуйте природні пам’ятки великими групами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *