Новини / News

Спецномінація «Відео»

Доповнювати статті у Вікіпедії можна не лише світлинами, а й за допомогою відео. Тому цього року «Вікі любить Землю» уперше оголошує спеціальну номінацію, у межах якої будемо збирати відеоролики природної спадщини України.

Щоб подати ваше відео на конкурс, оберіть спецномінацію «Відео» при виборі спецномінацій в інтерфейсі завантаження.

Як і фотографії, відео можна вантажити безпосередньо зі списків пам’яток. Для цього знайдіть у списках рядок із об’єктом, який ви відзняли. У колонці «фото» натисніть на посилання «[Завантажити фото]» або «Завантажити ще фото».

За результатами спеціальної номінації окреме журі обере найкращі відеороботи. Також організаційний комітет відзначить одного або кількох учасників за найбільшу кількість завантажених відеоробіт.

Партнером цієї спеціальної номінації є представництво компанії Manfrotto в Україні. Переможці спецномінації отримають сувеніри від організаторів «Вікі любить Землю», а також призи від Manfrotto: рюкзак для камери за перше місце, сумку для камери за друге місце та монопод за третє місце.

Ось вимоги до відеоробіт, які подаються на спецномінацію:

  1. Відповідність загальному регламенту конкурсу: це відео має бути особистою роботою; бути завантаженим протягом конкурсного періоду; відповідати загальним правилам Вікісховища; представляти один або кілька об’єктів природно-заповідного фонду України; містити ідентифікатор об’єкту (ID) та географічні координати тощо.
  2. Весь відеозапис має бути зроблений в межах однієї місцевості. Відеозапис не має бути «колажем» відеозаписів різних віддалених один від одного об’єктів. На відео має бути один об’єкт ПЗФ, або декілька, якщо вони розташовані поруч або один всередині іншого.
  3. Відеозапис повинен мати зрозумілу описову назву, бажано українською або англійською мовою; потрібно навести детальний опис відеозапису, де уточнити назву об’єкту, його розташування та час і умови, за яких було зроблено відеозапис;
  4. Ілюстративність: відео має висвітлювати об’єкт (чи об’єкти) ПЗФ, чітко представляти та характеризувати його (їх).
  5. Візуальність: відео не повинно мати факторів, які відволікають від основного об’єкта.
  6. Візуальна чіткість: основна тематика відео, а також конкретні кадри повинні бути в фокусі та добре освітлені (ні занадто темні, ні пересвічені; не розмиті). Також слід враховувати якість стиснення, оскільки відео повинно бути чітким і не мати пікселізації, яка може бути результатом низької якості стиснення.
  7. Обробка у відеоредакторах дозволяється, але утримайтесь від надмірного редагування. Обробка відео не має помітно спотворювати реальність.
  8. Композиція та рух камери: відео повинно бути відзняте чисто і в простому стилі. Не використовуйте швидкий зум, намагайтеся робити рухи (огляд панорами, зміна кута, масштабування, обхід пам’ятки тощо) повільними, щоб можна було зосередитися на деталях зображення.
  9. Стабілізація: у відео не повинно бути сильного тремтіння. Ви можете використовувати штатив чи будь-який стабілізатор, що допоможе зробити відео стабільнішим навіть якщо ви його знімаєте, обходячи пам’ятку.
  10. Відеозапис передбачає зміну кадрів. Відео, з одного ракурсу, в якому кадри не надто відрізняються або не відрізняються зовсім один від одного, отримає низьку оцінку. Якщо маєте такі відеофайли, краще завантажте один із кадрів відеозапису як зображення.
  11. Колір: зображення повинне мати помірну насиченість.
  12. Аудіо: відео може подаватися без звуку. Якщо звук на фоні є (наприклад, розповідь за кадром чи природній навколишній шум), то бажано, щоб він перебував на постійному рівні протягом усього відео. Різкі гучні сторонні шуми не бажані. Якщо ви щось розповідаєте, рекомендуємо додати субтитри. Не рекомендуємо накладати музику. Важливо пам’ятати, що якщо ви самі щось коментуєте — ви є автором чи авторкою аудіодоріжки. Але якщо коментує хтось інший — авторські права будуть належати не вам. Те саме із музикою — можна використовувати або власне виконання музики, що вами ж написана й виконується, або взяти аудіо під вільною ліцензією (і згадати автора та ліцензію — окремо для музики та виконання, якщо це різні люди);
  13. Формат: для кодування відео повинен використовуватися формат Theora чи Webm, роздільність файлу повинна бути не менше 720 пікселів за меншою стороною (наприклад, 1280х720). Ми прийматимемо й відео з меншою роздільністю, але шансів на перемогу у таких відео буде менше.

Чим більш повно відео відповідає цим вимогам та побажанням, тим більше шансів у нього на перемогу. До речі, відповідність усім цим вимогам дає можливість номінувати ваше відео на вибрані у Вікісховищі.

Радо вітаємо у межах спецномінації відео, зняті з дронів, якщо вони відповідають усім вимогам.

Для прикладу та натхнення перегляньте відео, що зображає скарабея священного на острові Джарилгач. Цей оригінальний відеоряд було створено у межах вікіекспедиції на острів Джарилгач у вересні 2016 року.

Рідкісний жук скарабей священний на острові Джарилгач, Україна
(BioDasha, CC BY-SA 4.0, Вікісховище)

При підготовці цього матеріалу використано допис «Спецномінація “Відео”» із сайту Вікі любить пам’ятки Україна. Автори: NickK, Atoly, Tohaomg.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *