Вікіпедійне

Як додати фото до статей у Вікіпедії: покрокова інструкція

Пропонуємо вам проілюструвати статті у Вікіпедії світлинами, які ви завантажували на фотоконкурс «Вікі любить Землю». Як це зробити, розповімо в цьому дописі.

Перш ніж перейти до технічних кроків, хочемо окремо згадати про вибір фото з позиції його цінності для статті та якості виконання. Перед тим як додавати власний знімок, перегляньте, чи немає подібних до нього серед світлин, якими вже проілюстровано статтю.

Якщо ваше фото демонструє з нового ракурсу ландшафт заповідної території  чи представників місцевої флори й фауни, то сміливо додавайте його до статті. Якщо ж за змістом ваша світлина не відрізняється від уже наявних, але її якість вища, таке зображення теж можна і варто додавати до статті.

Світлинами, що зображають представників флори й фауни заповідних територій, можна також ілюструвати статті, присвячені сфотографованим видам. 

Тепер детальніше про технічні кроки. 

Крок 1. Знаходимо статтю

Перейти до статті про природну пам’ятку, фотографії якої ви завантажували, можна відразу зі списку пам’яток. У другому зліва стовпчику вказана назва природної пам’ятки. Якщо назва відображена синім або фіолетовим кольором, то стаття про цю пам’ятку існує. Клікніть на цю назву, щоб перейти на статтю. Якщо назва відображена чорним або червоним, то ця стаття поки не написана або сам список не вікіфікований, тобто не має посилань на статті, що вже існують. У цьому випадку радимо скористатися пошуком. Якщо вам вдалося знайти статтю, можете повідомити нам на електронну адресу wle@wikimedia.org.ua, щоб ми оновили список. 

Якщо статті про пам’ятку природи справді не існує, то за бажанням ви можете створити її самі. Як це зробити, пояснює це відео. Однак це не єдине рішення, адже ваш знімок може бути доречним і для інших статей. Вище ми вже згадували про статті, присвячені видам флори й фауни. Також це може бути стаття про населений пункт, поблизу якого розташована пам’ятка, чи про явище природи або екологічну проблему, яку вдалося зафіксувати на фото. Додавайте ваші знімки до таких статей, навіть якщо стаття про сфотографований заповідний об’єкт є і ви вже її проілюстрували.

Крок 2. Відкриваємо вікно редагування статті

Перейшовши до статті, натисніть у верхньому правому куті екрану кнопку «Редагувати»:

Відкриється візуальний редактор (якщо ви не поставили в налаштуваннях відкривати редактор коду). У меню редактора з випадного списку «Вставити» обираємо пункт «Зображення та мультимедіа»:

Крок 3. Обираємо фото

Вкажіть у пошуку назву фото, яке хочете додати до статті. Після чого виберіть серед запропонованих за результатами пошуку світлин потрібну, натиснувши на неї. Де знайти назву зображення, пояснимо нижче.

Далі, у вікні, що з’явиться, натисніть на кнопку «Використати це зображення»:

Крок 4. Додаємо опис зображення

Напишіть короткий опис фотографії (що зображено, з якого місця сфотографовано, коли сфотографовано) і натисніть «Вставити»:

Крок 5. Публікуємо фото

Далі натисніть кнопку «Опублікувати зміни»:

Наступний крок — натискаємо кнопку «Зберегти зміни»:

Де знайти назву фото для пошуку?

Список завантажених вами фотографій можна знайти на Вікісховищі. На будь-якій сторінці Вікісховища, наприклад, на головній сторінці у верхньому правому куті натисніть на «Завантаження»:

Відобразиться список завантажених вами фотографій у зворотному хронологічному порядку завантаження (найновіші зверху, найстаріші знизу). Виділіть і скопіюйте назву потрібної вам фотографії:

Ви можете також переглянути відеоінструкцію з додавання зображень до статей Вікіпедії, а ще ознайомитися із нашою брошурою «Ілюструємо Вікіпедію», де зібрано значно більше інформацїі на тему ілюстрування вікіпроєктів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *