ПереможціРезультати

Демерджі-яйла — найкраще фото Криму

Демерджі-яйла, © Віталій Башкатов, CC-BY-SA 3.0
Демерджі-яйла, © Віталій Башкатов, CC-BY-SA 3.0

Найкращим фото АР Крим визнана фотографія Демерджі-яйли Віталія Башкатова.

Демерджі-яйла — гірський масив (яйла) в Криму, розташований на території Алуштинської міськради. Назва Демерджі (Демірджі) походить від кримськотат. demirci — коваль.

Демерджі-яйла належить до Головного пасма Кримських гір. Біля підніжжя гори розташоване село Лучисте, яке до 1945 року називалося Демерджі. Вершини — Північна Демерджі (1356 м) і Південна Демерджі (1239 м). На схилах Південної Демерджі розташовано чудернацькі скупчення каменів — Долина привидів. Поблизу вершини розташована скеля Хой-Кая відома як Голова Катерини (інша назва — Голова воїна), добре помітна з траси Сімферополь — Ялта. На схилах гірського масиву починається невелика річка Куру-Узень. На західних схилах Демерджі — Галявина МАН.

Окремі вершини Демірджі-яйли: Північна Демерджі, Південна Демерджі, Уч-Терек, Ернен-Кая, Босна, Діпліс-Хая, Байрак-Хая, Басамах-Хая, Базарбай, Самар-Кая, Шан-Кая.

На відміну від інших кримських яйл, Демерджі складена не тільки з вапняку, а має численні вкраплення гальки і валунів твердих порід, «зацементовані» вапняком. Вода просочується з поверхні всередину породи, реагує з вуглекислим газом, який міститься в ґрунті, і набуває властивості слабкої кислоти, яка роз’їдає породу. Під впливом такої води і вивітрювання вапняк руйнується, залишаючи «скульптури» із найтвердіших порід. Це «пальці» — колони, «гриби» — колони з «кришками» та багато іншого. Найбільша з них п’ятиметрової ширини і висотою майже 25 метрів. Найвідоміше місце їх скупчення — «Долина привидів». Коли по Демерджі повзуть хмари, час від часу погляду відкриваються загадкові силуети, які через миті зникають.

На Демерджі-яйлі створено ландшафтний заказник «Демерджі-Яйла» (створений в 2011 році, площа — 2076 га), геологічну пам’ятку природи «Урочище Демерджі» (створена в 1981 році, площа — 20 га), геологічну пам’ятку природи «Печера МАН» (створена в 1972 році, площа 1 га). У Долині привидів також розташована ботанічна пам’ятка природи «Горіх Юрія Нікуліна».

Територія заказника «Демерджі-яйла» індивідуальна за багатством і різноманітністю біоти, мальовничістю та оригінальністю ландшафтів, культурно-історичних пам’яток. Флора представлена ​​більше 450 видами рослин, з яких 32 види занесені до Червоної книги України, 24 — ендемічні види. У межах території мешкають 17 видів тварин, занесених до Червоної книги України.

Використано матеріали зі статті Демерджі-яйла у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *