ПереможціРезультати

Мис Фіолент — найкраще фото Севастополя

Ранок на Фіоленті, © Дмитро Балховітін, CC-BY-SA 3.0
Ранок на Фіоленті, © Дмитро Балховітін, CC-BY-SA 3.0

У Севастополі переможцем стала світлина Дмитра Балховітіна «Ранок на Фіоленті».

Фіолент (крим. Felenk Burun — букв. «тигровий мис») — мис на Гераклейському півострові в південно-західній частині Криму, в Балаклавському районі Севастополя. Західний край Зовнішнього пасма Кримських гір.

Мис утворений гірськими породами вулканічного походження, залишками вивержень стародавнього вулкана, що діяв тут 150 млн років тому. По обидва боки від мису на берегових урвищах видно потоки лави і пласти туфів. Древній вулкан суттєво зруйнований морем, зверху його вкривають вапняки, але є і вкраплення мінералів (яшма, сердолік, халцедон та інші), завдяки яким отримав свою назву Яшмовий пляж на схід від мису.

За переказами, саме на мисі Фіолент ступив на кримську землю апостол Андрій Первозванний, який прибув сюди для проповіді Євангелія.

Рослинність представлена заростями ялівця (Juniperus), маквісу з клематісів (Clematis), плюща (Hedera). На мисі Фіолент проростає чотири з п’яти видів кримських ялівців — колючий, козацький деревоподібний і ялівець високий (Juniperus excelsa), що занесений до Червоної книги України. Зустрічаються кримський кизильник (Cotoneaster tauricus). «Королевою» Фіолента вважається фісташка туполиста. Це дуже давнє реліктове дерево, легко переносить посуху, спеку, морози. Коріння у фісташки особливі, вони мають кілька ярусів і йдуть в сторону на 30-40 метрів, а вертикальні доходять до глибини 12-15 м.

З рідкісних тварин зустрічаються гекон кримський (Gymnodactylus kotschyi danilewskii), жовтопуз (Coluber jugularis) та капустянка кримська (Gryllotalpa tauricus).

У районі мису створено три пам’ятки природи — ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Мис Фіолент» (створений 1996 року; площа 31,7 га), комплексна пам’ятка природи місцевого значення «Мис Фіолент» (1969; площа 5,8982 га) та гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення «Прибережний аквальний комплекс біля мису Фіолент» (1972; площа 179,4303 га). Дві останніх частково зображені на фото.

Використано матеріали зі статті Фіолент у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *