ПереможціРезультати

Асканія-Нова перемогла на Херсонщині

Плямисті олені в біосферному заповіднику «Асканія-Нова», © Павло Чегорка, CC-BY-SA 3.0
Плямисті олені в біосферному заповіднику «Асканія-Нова», © Павло Чегорка, CC-BY-SA 3.0

Найкращою світлиною Херсонщини стала фотографія плямистих оленів у заповіднику «Асканія-Нова», автор — Павло Чегорка.

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна розташований в Чаплинському районі Херсонської області поблизу однойменного селища міського типу. Створений 1898 року як приватний заповідник. За часів СРСР статус заповідника кілька разів змінювався, з рештою в 1983 році реорганізовано в біосферний заповідник. В 1993 році статус заповідника підтверджений Указом Президента України. Включений до міжнародної мережі біосферних заповідників ЮНЕСКО, створеної з метою збереження природи і проведення наукових досліджень у найцінніших екосистемах Землі.

Площа заповідника 33307,6 га, з них 11054 га — «абсолютно заповідна» степова зона. Асканійський степ вважається типчаково-ковиловим. У заповіднику мешкають не менше 1155 видів членистоногих, 7 видів земноводних та плазунів, 69 видів ссавців, в різні пори року пролітає понад 270 видів птахів, з яких 107 видів залишаються на гніздування. Окрім того, тут ростуть 478 видів вищих рослин. У «Червону книгу України» занесено 13 видів вищих рослин, 3 види грибів та 4 — лишайників.

Територія заповідника розділена на три великі частини, нерізко відокремлені одна від одної: «Північну», «Великий Чапельський під», «Південну» (яку поділено на «Стару» та «Успенівку»). Успенівка (Успенівський степ) утримується з 1927 року на абсолютно заповідному режимі. «Північну» та «Південну» частини додатково розділяє автодорога Асканія—Чкалове.

В Асканії-Новій розташований один з найбільших на півдні України штучно вирощених лісів, старий ботанічний сад, акліматизаційний зоологічний парк, орнітопарк.

Заповідник утримує свиней, оленів, коней Пржевальського, бізонів, антилоп, баранів, биків, верблюдів, лам, віслюків куланів, шотландських поні.

Використано матеріали зі статті Асканія-Нова (заповідник) у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *