ПереможціРезультати

Найкраще фото Запорізької області

Іриси на Хортиці, © Evgenia Afonina, CC-BY-SA 3.0
Іриси на Хортиці, © Evgenia Afonina, CC-BY-SA 3.0

У Запорізькій області найкращою стала фотографія ірисів на Хортиці, на території заказника «Дніпровські пороги». Автор — Evgenia Afonina.

Загальногеологічний заказник загальнодержавного значення «Дніпровські пороги» розташований у межах міста Запоріжжя. До території заказника входять частина острова Хортиці, острів Байда, острів Дубовий, скелі Стіг-1, Стіг-2, Стіг-3 та Два Брати. Створений в 1974 році. Площа заказника 1383 га.

Охороняється порожиста частина Дніпра, де виходи на поверхню кристалічних порід Українського щита утворювали Дніпрові пороги. Кристалічні породи представлені переважно гранітами, гнейсами й магматитами. У багатьох місцях вони відслонюються, утворюючи урвисті береги та скелі.

Природний комплекс заказника включає також наскельну рослинність, залишки байрачних лісів, ділянки цілинного степу і дніпровські плавні. З рідкісних трапляються ковила волосиста, ковила Лессінга, тюльпан Шренка, крокус сітчастий, астрагал мохнатоквітковий, сальвінія плаваюча, занесені до Червоної книги України. У плавнях — водяний горіх плаваючий — реліктовий вид, занесений до Червоної книги. Багатий тваринний світ.

На території заказника виявлено археологічні та історичні пам’ятки різного віку.

Заказник має наукове, естетичне та історичне значення.

Використано матеріали зі статті Дніпровські Пороги (заказник) у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *