ПереможціРезультати

Озеро Світязь на світанку — найкраще фото Волині

Озеро Світязь на світанку, © Павло Мокрицький, CC-BY-SA 3.0
Озеро Світязь на світанку, © Павло Мокрицький, CC-BY-SA 3.0

Найкращим фото Волинської області стала світлина Павла Мокрицького «Озеро Світязь на світанку».

Світязь — найглибше озеро в Україні. Розташоване на Волинському Поліссі, в межах Шацького району Волинської області. Належить до групи Шацьких озер, що на території Шацького національного природного парку.

Довжина озера 7,8 км, ширина 4,1 км. Площа 27,5 км², найбільша глибина 58,4 м, середня глибина — 7,2 м, прибережна смуга мілководна. На озері є острів площею до 7 гектарів. Через канал Світязь з’єднаний з озером Луки (на півночі) та іншими озерами.

Прозорість води 3–5,4 м (іноді до 8 м). Середня мінералізація води 0,18 г/л. Верхні шари води влітку прогріваються до 20 °C і більше, на глибині (15–17 м) температура постійна і становить 9 °C. Взимку озеро замерзає. У Світязі зберігається досить висока якість води, оскільки поряд немає значних джерел забруднення вод, а статус національного природного парку сприяє охороні вод.

Берегова лінія протяжністю понад 30 км заросла комишами, очеретом та осокою. Поблизу берегів вода частково вкрита ряскою й лататтям. Самі береги окреслені нечітко — піски, крейдяний мергель і вапняки надають їм своєрідності й неповторності. Сосни з березами, грабами, дубами подекуди підступають до самої води. Вздовж берегів іноді трапляються галька і валуни, окремі ділянки заболочені. Є затоки, найбільші — Бужня і Лука.

Озеро багате бентосом, рибою (вугор, лящ, окунь, щука, сом), водоплавними птахами; умови сприяють розведенню хутрового звіра.

У 1974 році був створений заказник «Озеро Світязь», який в 1983 році разом з кількома сусідніми заказниками і пам’ятками природи ввійшов до новоствореного Шацького національного природного парку. Площа парку 48 977 га.

На території природного парку ростуть 795 видів рослин, з них 28 занесені до Червоної книги України, живуть 333 види хребетних тварин, з яких 33 занесені до Червоної книги України.

Використано матеріали зі статей Світязь і Шацький національний природний парк у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *