ВікіпедійнеМіжнародне

10 років Вікісховищу

У спільноті волонтерів Вікімедіа витає піднесений настрій — святкуємо 10 років Вікісховищу, збірці медіа-файлів, яку кожний може доповнювати. Створення Сховища Вікімедіа (або ж Вікісховища), було офіційно оголошене 7 вересня 2004 року. 22 706 081 медіафайл було завантажено спільнотою волонтерів Вікімедіа за цю декаду і до моменту написання цього тексту.

За цей час дописувачі Вікісховища робили свій внесок у безліч способів, зокрема через щорічний фотоконкурс «Wiki Loves Monuments», що проходить восени. Книга рекордів Гіннеса визнала це змагання найбільшим фотоконкурсом у світі, оскільки він надихнув користувачів завантажити понад 900 тисяч зображень від 2010 року. І звісно ж, світлини для «Вікі любить пам’ятки», який ми проводимо в Україні, також зберігаються у Вікісховищі.

Виконавчий директор Фонду Вікімедіа Лайла Третіков зазначила: «Чимало людей не знає, що чудові вільно ліцензовані зображення, які ілюструють Вікіпедію, зберігаються і оберігаються спільнотою волонтерів Вікісховища. Вікісховище — це візуальний рушій проектів Вікімедіа, і ми чекаємо на наступні десять років внесків, співпраці і поширення». А окрім Вікіпедії, зображення можна використати також і в сестринських проектах: Вікімандрах, вільному туристичному путівнику, Вікіновинах, тощо.

Кругла дата є також приводом подякувати численним учасникам програми GLAM, які долучилися до наповнення Вікісховища світлинами як загалом, так і в рамках конкурсу: бібліотекам, галереям, музеям і архівам.

«Перша декада — це лише початок», — каже Ерік Мьоллер, який і подав колись ідею зробити Вікісховище центральним медіазбірником для проектів Вікімедіа. Організатори ВЛП 2014 приєднуються до привітань проекту і позитивного погляду Еріка у майбутнє. Давайте спільними зусиллями поповнимо Сховище — і Вікіпедію, яка найбільше від цього виграє, — світлинами пам’яток з усіх усюд України.

Дуб Тамме-Лаурі. Найстаріше дерево в Естонії. Дуб Тамме-Лаурі. Найстаріше дерево в Естонії. Автор — Abrget47j. CC-BY-SA 3.0. Одне із «зображень дня» на Вікісховищі.

За прес-релізом Фонду Вікімедіа «Wikimedia Commons celebrates its 10th anniversary».

Ата

Волонтерка і членкиня оргкомітету у попередні роки конкурсу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *