ПереможціРезультати

Найкраще фото Донецької області

Білокузьминівські стовпи, © Konstantin Brizhnichenko, CC-BY-SA 4.0
Крейдяні Білокузьминівські скелі, © Костянтин Брижниченко, CC-BY-SA 4.0

Усього під час конкурсу 2015 року було завантажено світлини 13 об’єктів Донецької області. У номінації за кількість теж переміг Костянтин Брижниченко, який завантажив світлини 5 пам’яток. Також вантажили світлини Користувач:Khoroshkov, Користувач:Nikamart, Користувач:Djp911, Користувач:Bukovynka, Користувач:Mykyta Peregrym, Користувач:BioDasha та Користувач:Wanderer777.

Найкращим фото журі визначило скелеподібне оголення верхньої крейди, м. Краматорськ, на північний схід від с. Білокузминівка, автор — Костянтин Брижниченко.

Це геологічна пам’ятка природи місцевого значення. Заповідна площа становить 0,35 гектара, під охороною перебуває із 1972 року. Оголення сягають у висоту 25 м. Крейдяна гора Меч зі сходу обривається вертикальними біло-сірими скелями, що нагадують руїни грандіозного замку. Деякі скелі за формою нагадують пальці або вітрила. Кремінні скалки вигадливих форм. Скелі в Білокузьминівці чимось нагадують знамениті Красноярські Стовпи.

Якщо скелі й оголення зовсім вільні від неї, то на осонні зустрічаються переважно представники ксерофільних і напівксерофільних рослин, характерних для посушливої місцевості, лугову рослинність заплави невеличкої степової річки — притоки Казенного Торця. Місце цікаве значними ділянками неораного ковилового степу на карбонатних ґрунтах. Усі ніші скель і межигір’я зайняті гніздами стрижів.

Археологами виявлена стоянка прадавньої людини, яку приваблювали розсипи кремінців. В епоху неоліту такий кремінь був головною сировиною, з якої прадавня людина виготовляла знаряддя виробництва та зброю.

Інші світлини цієї пам’ятки можна переглянути у категорії на Вікісховищі за лінком: The rocky outcrop of the Upper Cretaceous.

Фотографія цієї пам’ятки також була відзначена на конкурсі «Вікі любить Землю» у 2013 році:

Скелеподібне оголення верхньої крейди (геологічна пам'ятка природи), © Balkhovitin, CC-BY-SA 3.0
Скелеподібне оголення верхньої крейди (геологічна пам’ятка природи)
«Вікі любить Землю 2013». 3-є місце, © Дмитро Балховітін, CC-BY-SA 3.0

Використано матеріали зі статті Крейдяні Білокузьминівські скелі у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *