Новини / NewsСтатті

Цьогоріч Вікі любить Землю в Україні пройде у липні. Розповідаємо, як ви можете допомогти проєкту уже зараз

Цьогоріч фотоконкурс «Вікі любить Землю» пройде із 1 до 31 липня. Із заснування конкурсу у 2013 році ми проводили його протягом травня — однак цьогоріч дати були змінені через карантин. Розповідаємо, як і навіщо були обрані нові дати та як можна долучитися до проєкту, поки триває карантин.

002.01

Що стоїть за новими датами конкурсу

Кілька тижнів тому ми зрозуміли, що було б недоречно проводити українську частину «Вікі любить Землю» у традиційні дати — протягом травня. В Україні зараз встановлено жорсткий карантин, і більшість українців не можуть подорожувати, а доступ до багатьох пам’яток природи обмежений.

У такій ситуації можна проводити конкурс, але його якість би постраждала. Тому ми вирішили провести опитування серед спільноти конкурсу — минулорічних учасників, журі, волонтерів-організаторів та просто зацікавлених, щоб визначити оптимальну дату для «Вікі любить Землю» 2020.

Серед варіантів перенесення ми розглядали червень та липень. Пізніше липня конкурс провести неможливо, бо такими є рамки міжнародного конкурсу, частиною якого ми є. Також ми запитали учасників опитування, чи варто проводити конкурс цього року взагалі. Опитування тривало тиждень, у ньому взяло участь 97 людей.

Гарна новина: 95% респондентів вважають, що конкурс проводити варто, і переважна більшість із них планують долучитися і цього року. Більшість із опитаних — 45% — проголосували за те, щоб проводити конкурс у липні. Інші голоси розділилися між червнем, думкою не проводити конкурс взагалі та власними варіантами. Таким чином, конкурс було вирішено перенести на липень.

Відповіді на запитання «Коли варто провести ВЛЗ 2020 в Україні_» (1)

Ми свідомі можливості, що повний чи частковий карантин може залишитись і у червні-липні. Однак прогнози науковців та українських органів влади дають підставу сподіватися, що принаймні частину обмежень до цього часу буде знято.

Якщо все-таки суворий карантин затримається до липня, ми все одно проведемо конкурс — але будемо робити акцент на тому, аби наші учасники та учасниці дотримувалися усіх обмежень: завантажували фото з архівів і робили іншу корисну роботу, для якої не потрібно подорожувати.

Як допомогти проєкту, поки триває карантин

Якщо ви уже запланували у своєму календарі на травень час на участь у ВЛЗ, не засмучуйтесь: є багато способів допомогти проєкту і українській природній спадщині, поки ви залишаєтеся вдома. Розповідаємо про кілька із них.

1. Займіться категоризацією свого фотоархіву

Конкурс у липні пройде в будь-якому випадку. Тож якщо ви за минулий рік зібрали великий архів фотографій, які плануєте подати на ВЛЗ, саме зараз можна його розібрати й підготувати до конкурсу, щоб потім зекономити час.

Наприклад, можете розібратися у тому, як працюють географічні координати та як їх додавати (вказувати їх обов’язково при поданні фото на конкурс), чи у структурованих даних на Вікісховищі (ВЛЗ їх не вимагає, але вони корисні для ваших фото та Вікісховища загалом).

Ми ще публікуватимемо поради щодо підготовки фотографій у блозі та соцмережах, стежте за нами.

2. Долучіться до категоризації об’єктів ПЗФ України у Вікісховищі

Щоб поліпшити конкурсні списки і спростити роботу учасникам, важливо мати гарну систему категоризації на Вікісховищі. Тому, якщо у вас є досвід роботи з категоріями у Вікіпедії чи Вікісховищі, долучіться до проекту із категоризації.

Детальніші інструкції можна знайти тут. Як бонус, усі активні учасники проекту отримають сувеніри із символікою Вікі любить Землю. 

3. Допоможіть фотографіям знайти статті у Вікіпедії

File:Мартини тонкодзьобі (Larus genei).jpg

Молодий птах випрошує їжу в одного зі своїх батьків. Кінбурн (Сергій Рижков, CC BY-SA 4.0). Це фото увійшло до топ-10 переможців Вікі любить Землю 2019, але поки не використовується у статтях української Вікіпедії.

Метою нашого фотоконкурсу є створити якомога повнішу базу фотографій природної спадщини України. Однак недостатньо лише завантажувати фотографії у Вікісховище — варто робити природну спадщину видимою для читачів Вікіпедії. Статистика показує, що у статтях Вікіпедії та інших вікі-проектах використовується лише близько чверті фотографій, завантажених учасниками конкурсу.

Тож можете приділити кілька вечорів покращенню ілюстрування Вікіпедії. Почніть із цієї сторінки, де виведено світлини української частини «Вікі любить Землю» за регіонами та населеними пунктами.

4. Долучіться до організації конкурсу

Брати участь у конкурсі корисно — так само як і організовувати його. Нам завжди потрібні волонтери, і можна спробувати себе в багатьох різноманітних завданнях:

  • оновлювати списки пам’яток
  • займатися промоцією конкурсу (зокрема роботою із соцмережами)
  • писати дописи й розробляти візуальні матеріали
  • контактувати із партнерами та журі
  • і робити ще багато цікавого

Якщо вас це зацікавило, пишіть нам на електронну адресу wle@wikimedia.org.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *