АнонсиНовини / News

Регламент ВЛЗ 2020: Що змінилося порівняно з минулим роком

«Вікі любить Землю» в Україні почнеться за кілька тижнів, і організаційний комітет уже затвердив регламент конкурсу на 2020 рік. Загалом правила участі в конкурсі та визначення переможців схожі до минулорічного формату, утім є кілька змін. Розповідаємо для спільноти «Вікі любить Землю» детальніше про ці зміни.

Регламент «Вікі любить Землю» — це набір правил, які визначають вимоги до участі у конкурсі та формат визначення переможців. Радимо ознайомитись із ним перед тим, як брати участь у конкурсі.

Якщо ж ви давно є активним учасником чи учасницею ВЛЗ, зверніть увагу на те, що змінилося у 2020 році. Організатори внесли одну зміну до процесу подання фото та кілька змін до регламенту.

1

Зміна до процесу подання фото на розгляд журі

Традиційно у «Вікі любить Землю» є дві великі номінації: «Найкраще фото» (найкращі фото кожного регіону і всеукраїнський топ-10, які обирає журі) та «За кількісний внесок» (автоматичний рейтинг учасників за кількістю сфотографованих пам’яток з урахуванням їхньої унікальності).

До 2019 року включно кожна конкурсна фотографія автоматично потрапляла до обох номінацій. Цього року це дещо змінилося. Усі завантажені на конкурс фотографії автоматично потраплятимуть на «кількісну» номінацію. Однак, щоб ваша світлина потрапила на розгляд журі (і поборолася за звання найкращої в регіоні чи в Україні), потрібно вибрати відповідний пункт під час завантаження світлини.

Ось так виглядає вибір. Якщо ви хочете, щоб ваше фото поборолося за звання найкращого, оберіть «Так»

Зміна до регламенту №1: Формат визначення 10 найкращих фотографій конкурсу (пункт 7.1)

Минулого року топ-10 найкращих фотографій конкурсу автоматично формувався із десяти найвище оцінених переможців регіонів. Тобто у топ-10 могла потрапити лише одна фотографія із однієї області.

Цього року це обмеження знято. 10 найкращих фотографій конкурсу, які представлятимуть Україну на міжнародному етапі конкурсу, будуть визначені на окремому засіданні журі, яке відбудеться у вересні або жовтні. Журі братиме до уваги важливість географічного різноманіття у топ-10, однак не буде зобов’язане обирати до топ-10 лише ті фотографії, які перемогли у своєму регіоні.

Зміна до регламенту №2: Підвищення вимог до роздільності фото (пункт 5.4)

Цьогоріч організатори підвищили вимоги до роздільної здатності фотографій, які подаються на конкурс:

  • Роздільність усіх конкурсних фото має бути не нижчою 1 МПкс (раніше — 0,5 МПкс).
  • Якщо ваше фото бореться за перемогу у «якісній» номінації, його роздільна здатність має бути не меншою 4 МПкс (раніше — 2 МПкс).

Головна причина для зміни — технологічний прогрес 🙂 Ці зміни не вплинуть на переважну більшість учасників та учасниць, адже практично всі сучасні фотоапарати та смартфони вміють робити фотографії із достатньо високою роздільністю.

Зміна до регламенту №3: Правила визначення переможців у номінації «За кількісний внесок»

Традиційно переможці номінації «За кількісний внесок» (як за регіонами, так і для всієї України) визначаються не лише за кількістю сфотографованих ними пам’яток, а й за унікальністю цих об’єктів ПЗФ для Вікісховища.

Цьогоріч ми запровадили більш диференційовану систему нарахування балів у цій номінації. Фотографії пам’яток отримують додатковий бал залежно від кількості авторів, чиї фотографії цієї пам’ятки є у Вікісховищі або у Вікіпедії на момент початку конкурсу.

Співвідношення додаткових балів у 2020 році таке:

  • 0 авторів — 10 балів;
  • 1—3 автори — 4 бали;
  • 4—9 авторів — 2 балів;
  • 10 і більше авторів — 1 бал.

При цьому, якщо конкурсант(ка) уже завантажував(ла) фото цієї самої пам’ятки в рамках «Вікі любить Землю» минулих років, його/її фото у 2020 році отримують коефіцієнт 1, незалежно від представлення пам’ятки у Вікісховищі.

Інша зміна у цьому контексті: дещо змінилися мінімальні вимоги до внеску, які дозволяють отримати перемогу в регіональній номінації за кількісний внесок. Цьогоріч переможцем в області можна стати лише у випадку, якщо ваш внесок у цьому регіоні набрав не менше 11 балів з урахуванням описаних вище коефіцієнтів. 


Організаційний комітет готує ще багато новинок, зокрема спецномінацій, для спільноти конкурсу. Стежте за нашими новинами!

Якщо у вас є питання щодо регламенту чи будь-чого іншого, пишіть нам на wle@wikimedia.org.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *