ВікіпедійнеНовини / NewsРезультати

Тиждень птахів у Вікіпедії до дня довкілля: підсумки акції

З нагоди дня довкілля з 5 по 25 червня у Вікіпедії проходила акція — тематичний тиждень з написання та покращення статей про птахів та на теми, що стосуються охорони навколишнього середовища. Ми вже підбили підсумки та розповідаємо про результати акції.

Panurus biarmicus, Azerbaijan
Синиця вусата
Автор: Elshad photo, Elshad photo / CC BY-SA 4.0

Ніколи не чули про птаха-ендеміка Індонезії малео? А знаєте, де подивитися список птахів Нової Зеландії? Хочете дізнатися як виглядає чубарець? Про цих та інших пернатих тепер можна знайти інформацію в українській Вікіпедії завдяки учасникам нашого тематичного Тижня.

До проєкту долучились 14 користувачів. Вони започаткували 115 та покращили 36 статей. Найактивнішими стали Ярослав Стефанко (74 статті) та Микола Сварник (22 статті), 6 новостворених та покращених статей в активі Yestaxiy, 4 написав ДмитрОст, 3 статті започаткувала MarinaRomanivna, Юрко Градовський опрацював 3 статті, одна учасниця опрацювала 2 та ще сім учасників написали по одній статті. Лідером серед тих, хто покращував статті місячника став користувач MSha, який вніс правки у 29 статей.

Do not feed the pigeons
Фото у суспільному надбанні

«Птахи — моя улюблена тема у Вікіпедії. А загалом основною темою моїх статей є різні таксони рослин і тварин, як сучасних, так і вимерлих. Тому я не міг пропустити таку подію як вікітиждень птахів. Цікаво було працювати над статтею Список птахів Австралії. В цій країні досить велика та різноманітна орнітофауна. Зі статей інших користувачів запам’яталася Не годуйте тварин. По-перше, я не думав, що стаття під такою назвою може існувати у Вікіпедії. По-друге, ця стаття вийшла інформативною і корисною, адже там досить розлого описано, в чому суть політики, яка не дозволяє годувати тварин», — прокоментував найактивніший учасник акції Ярослав Стефанко.

Окрім статей про різні види пернатих, були започатковані та поліпшені статті й на інші цікаві теми, зокрема стаття про торгівлю видами дикої фауни і флори. Були створені статті і про два природно-заповідних об’єкти України — Війтовецький орнітологічний та Лабурівський заказники. Також були започатковані списки тварин Червоної книги України зі статусом «Вразливий», «Неоцінений», «Недостатньо відомий»,  «Рідкісний» та «Зникаючий».

Увесь перелік новостворених та покращених статей можна подивитися на сторінці акції. Учасники акції отримають сувеніри з логотипом Вікіпедії та проєкту «Вікі любить Землю» від організаційного комітету цього проєкту. Двоє найактивніших учасників отримають додаткові призи.

Закликаємо писати та покращувати статті про природу незалежно від акцій та конкурсів. Адже процес вдосконалення української Вікіпедії безперервний.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *