Новини / News

Переможці спеціальної номінації «Відео»

Цього року серед інших спецномінацій, представлених вперше, з’явилася ще одна — «Відео». Статті у Вікіпедії можна ілюструвати не лише світлинами, а й відеороботами. Ефект присутності та можливість побачити об’єкт у динаміці — це саме ті переваги відео, які ми не могли оминути. Сьогодні ми оголошуємо переможців — авторів трьох найкращих відео та конкурсанта, що подав найбільшу кількість відеоробіт.

Партнером цієї спеціальної номінації є представництво компанії Manfrotto в Україні. Призи від Manfrotto: рюкзак для камери за перше місце, сумку для камери за друге місце та монопод за третє місце. А також автори отримають сувеніри з логотипом «Вікі любить Землю».

До складу журі спецномінації увійшли: Сергій Гладкевич — незалежний експерт дикої природи, фотограф-натураліст, журналіст; Сузанна Тимочко — спеціалістка з комунікацій напряму «Рідкісні види»  WWF-Україна та Назар Токар — адміністратор української Вікіпедії, популярний блогер, автор видання Tokar.ua.

Перше місце

Перше місце журі віддало відеоролику Сергія Маркова, знятому в Самарському лісі, на території ботанічної пам’ятки природи «Вікові дуби» у Дніпропетровській області. Вашій увазі гадюка степова (Vipera renardi) у природному середовищі:

У багатьох районах проживання (зокрема, в Україні) через розорювання земель гадюка практично зникла або збереглася лише на невеликій території. У всіх європейських країнах цей вид значиться під охороною Бернської конвенції, якщо знаходиться під загрозою зникнення. 

Друге місце

На другому місці відеоролик, на якому 40 секунд активно позує горностай — маленький хижак, занесений до Червоної книги України. Відео також зробив Сергій Марков у Самарському лісі.

Серед інших цікавих відеоробіт Сергія пропонуємо подивитися і послухати кумку червоночереву (Bombina bombina), а також стати свідками протистояння шершнів і мурах.

Третє місце

Третє місце посіла робота Сергія Ковальова — таймлапс з дощем у національному природному парку «Тузловські лимани», розташованого на території Білгород-Дністровського району Одеської області.

Загальна площа парку складає 278,65 км². У структурі парку є науково-дослідний центр, де вивчають флору та фауну краю. Понад 700 видів рослин вивчають ботаніки, а понад 260 видів птахів — орнітологи. Також тут є спеціалісти, які вивчають амфібій, рептилій, ссавців, комах тощо. Якщо ви ніколи не зустрічали світанок у Тузловських лиманах, можете переглянути ще одне відео Сергія Ковальова, що допоможе вам відчути красу цього моменту.

Відзнака за кількість

Загалом участь у номінації взяли 11 конкурсантів, які додали 72 відеофайлів. З великим відривом переможцем за кількістю поданих робіт став Сергій Ковальов, що завантажив 26 відеофайлів.

Рейтинг учасників за кількістю поданих робіт:

  • Сергій Ковальов — 26
  • Микола Сарапулов — 14
  • Juliya Kruhliak — 11
  • Сергій Марков — 5
  • Петро Малофій — 4
  • Аліна Возна — 3
  • Galvm — 3
  • Ilona Mos — 2
  • Вікторія Роговенко — 2
  • Користувачка Nata Mostova — 1
  • Користувач PetroKaterynych — 1

Усі подані відео можна знайти за посиланням: https://w.wiki/jUm 

Щиро вітаємо переможців та дякуємо всім учасникам за ваші відеороботи! Деякі ролики вже ілюструють статті у Вікіпедії та допомагають читачам краще познайомитися з природним світом України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *