Історії учасників

Інтерв’ю. Дмитро Трофимчук про шлях до фотографії, історію створення найкращого фото 2023 року та поради для новачків

«Вікі любить Землю» — це не просто конкурс фото пам’яток природи, а й історії сотень фотографів та фотографок, кожен та кожна зі своїми унікальними історіями. Цією публікацією ми починаємо серію інтерв’ю з переможцями та переможницями минулих років. Сьогодні у гості завітав Дмитро Трофимчук — багаторічний учасник та переможець конкурсу, автор однієї з найкращих світлин конкурсу у 2023 році.

Фото з дозволу автора

Пане Дмитре, вітаємо! Дякуємо, що знайшли час на інтерв’ю. Розкажіть, будь ласка, про себе. Які у Вас хобі, чим займаєтеся?

Основним моїм захопленням є подорожі. Дуже хотілось ділитися цікавими моментами та красою природи із мандрівок, тому і почав фотографувати. Люблю кататися на велосипеді, ходити у багатоденні походи в гори, просто відпочивати і прогулюватись у лісі. Це дуже надихає.

Як у Вашому житті з’явилася фотографія? Що любите фотографувати найбільше?

Почав фотографувати на камеру мобільного телефону. Потім робив знімки на просту цифрову фотокамеру. Мріяв про дорослу камеру із змінною оптикою, адже там можна реалізувати будь-який задум стосовно композиції. Так і купив свою першу дзеркальну камеру. Так все і почалося.

Ваше фото «Гроза насувається на острів Джарилгач» минулого року стало переможцем. Розкажіть, будь ласка, більше про це місце та історію створення світлини.

Острів Джарилгач — унікальне місце для відпочинку. Там вранці прогулюються дикі кабани, можуть заглянути у намет привітатися. Територією острову мандрують у пошуках їжі олені, муфлони, літають різноманітні птахи. У 2021 році ми жили там протягом тижня у наметі, відпочивали. Було вдосталь часу для фотозйомки. Із материка в сторону Криму йшли грозові хмари, які займали половину обрію. Завдяки ширококутному об’єктиву та панорамній склейці вдалося вмістити все в один кадр. Пощастило, що цей шторм нас оминув, адже це дуже небезпечно.

Гроза насувається на острів Джарилгач. 1-ше місце у ТОП-10 найкращих фото «Вікі любить Землю» 2023
Фото: Дмитро Трофимчук, CC BY-SA 4.0

Які були ваші емоції, коли Ви дізналися про свою перемогу у конкурсі?

Дізнавшись про перемогу моєї фотографії, я дуже зрадів, адже скучив за цим місцем. Зараз туди потрапити нереально, Джарилгач в окупації. Залишилися лише фотографії і приємні спогади.

Які б поради Ви могли дати іншим учасникам саме з точки зору фотографування? Як спіймати  гарний кадр та ракурс під час фотографуванні природи? 

Дуже багато стосовно фотографії я зрозумів, прочитавши книги канадського фотографа Давида ДюШеменеа (David duChemin).

Можу порадити ознайомитись із роботами відомих фотографів, це дуже допомагає в майбутньому зловити гарний ракурс та унікальну мить.

Композиція кадру дуже важлива, фотографія повинна «говорити», пояснити задум автора і те, що він хоче передати глядачу.

Експериментуйте із світлом, компресією зображення за рахунок телеоб’єктива. Хороша фотографія — як цікава книга, повинна розповісти свою історію і вразити глядача.

На що варто звертати увагу при макрозйомці?

Одним із моїх улюблених жанрів є макрозйомка. Це надзвичайно складно — заглянути у світ маленьких створінь та ще й зловити унікальний кадр з їхнього життя. Тут необхідна витримка і терпіння. Більшість своїх макрофотографій я зробив на найдешевшу дзеркальну камеру і найдешевший об’єктив без автофокусу. Головне — практика. Експериментуйте!

Фото з дозволу автора

Чи траплялися з Вами якісь цікаві, веселі чи курйозні ситуації під час фотографування?

Є такі павуки-стрибуни. Вони поводять себе дуже цікаво. Своїми великими очима дивляться на мене, ніби вивчають. Граються, стрибають, ніби справжні домашні улюбленці. Дуже люблю їх фотографувати.

Фото: Павук-стрибун у Рівненському природному заповіднику. 
Найкраще фото Рівненської області 2019 року. 
Дмитро Трофимчук, CC BY-SA 4.0

У якому році Ви вперше взяли участь у «Вікі любить Землю»? Як Ви дізналися про конкурс? Що спонукало Вас взяти участь у конкурсі тоді, і надалі?

Вперше участь у конкурсі я взяв у 2018 році. Дізнався про нього із соцмереж. Тоді в мене вже було кілька хороших кадрів, які могли б позмагатися за нагороду. Моя фотографія із села Базальтове тоді перемогла як найкраще фото Рівненської області. З тих пір я щороку завантажував фотографії з надією знову перемогти, кілька разів вдалося!

Ви вже бачили минулорічні фото переможців українського чи міжнародного етапу? Які світлини Вам сподобалися, чи запам’яталися? Чому?

Завжди чекаю на переможні фото як нашого етапу, так і міжнародного. Щороку фотографії вражають. Дуже сподобалась фотографія «Гранітно-степове Побужжя», автор Дмитро Сидорук. Передана така спокійна атмосфера на річці, спокій і рівновага. Сам дуже люблю такі моменти і краєвиди. 

Гранітно-степове Побужжя. Фото: Дмитро Сидорук, CC BY-SA 4.0

Цьогоріч Ви вже теж завантажили дуже різнопланові світлини, зроблені в різні пори року та погодні умови. За яких умов Вам найбільше подобається фотографувати та чому? Можливо у Вас є якесь улюблене фото з цьогорічних завантажених.

Найбільше люблю фотографувати світанки та заходи сонця, осінні пейзажі, зимові кадри після сильних снігопадів, коли дерева прогинаються під сніговими шапками; тумани в горах теж заворожують, особливо на світанку. Такі світлини я завантажив цього року. Найбільше із фото, які я додав на участь у конкурсі мені подобається фото із гірського масиву Свидовець, де повз озеро по сніжнику переходили вівці. Ми були на горі над ними. Завдяки телеоб’єктиву вдалося наблизитись до них і створити унікальний кадр, який вмістив літні трави, зимовий сніжник та прозоре озеро Ворожеська. А вівці собі йдуть і їхні дзвоники створюють чарівну гірську мелодію. 

Як Ви обираєте локації для своїх фотоекспедицій? Що має бути обов’язково у Вашому «рюкзачку» в такій фотоекспедиції?

Найцікавіша локація для фотографування та, де ще не був. Тому в рюкзаку має бути весь набір, який є. Фотоапарат, об’єктиви, штатив для вечірньої та нічної зйомки, а також побільше карток пам’яті.

Які побажання чи поради Ви могли б дати іншим учасникам та організаторам конкурсу?

Учасникам можу побажати більше фотографувати. Експериментуйте із фокусною відстанню. Не обов’язково вміщувати у кадр все, що ви бачите перед собою. Виділіть головний об’єкт зйомки і будуйте композицію навколо нього. Ловіть світло, найкраще ранкове. Це допоможе створити цікаву фотографію. А також переглядайте роботи інших фотографів, які досягли успіху на міжнародному рівні. А загалом я дуже радий, що у нас є такий цікавий конкурс. Це мотивує створювати нові фотографії, щоб позмагатись з іншими.

Дякуємо!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *