Статті

Чудові конкурсні фотографії з НПП «Мезинський»

Національний природний парк «Мезинський» – офіційний партнер нашого конкурсу.

Завантажуйте ще більше фотографій з зеленого Чернігівського краю. Вони будуть використовуватися для іоюстрацій статей у «Вікіпедії»!

Мезинський національний природний парк створено з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових і унікальних природних комплексів Полісся відповідно до Указу Президента України від 10.02.06 № 122/2006 на 31035,2 га. Розташований НПП в межах Коропського району в північно-східній частині Чернігівської області, в басейні р. Десна.

Серед лівобережних поліських районів територія Мезинського НПП, різниться найбільшим розчленуванням та виходом корінних порід – крейди та мергелю; є підвищеною рівниною з коливаннями абсолютних відміток території від 125 м до 208 м. Неймовірні ландшафти вражають своєю неповторністю та мальовничістю. В межах парку багато стариць та озер, серед яких найбільшим є озеро Хотинь (більше 50 га).

Мезинський НПП, Чернігівська область. Автор: A.Jakov

Тут переважають нетипові для Полісся дубові, липово-дубові, кленово-липово-дубові ліси та їх похідні. На території парку зростає близько 652 видів рослин. 17 видів судинних рослин, занесені до Червоної книги України, 14 видів рослин підлягають регіональній охороні, значиться 95 видів тварин занесених до Червоної книги України та 38 видів тварин занесені до Європейського червоного списку. Лісистість території парку становить 43%, під луками зайнято – 16%, болотами – 2%, водами – біля 4% території. Вододільні простори розорані і зайняті сільськогосподарськими угіддями, частка яких становить близько 35% території парку.

Озеро на території Мезинського національного природного парку. Автор: Dmytro Andrushchenko

Велич недоторканої природи Мезинського НПП можна відчути, відвідавши ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Рихлівська дача». На території заказника знаходиться ряд об’єктів місцевого статусу охорони («Старовинна ялинова алея», «Цар-дуб» – дерево віком 800 років.

Окрім унікальних природних комплексів та об’єктів, на території парку знаходиться близько трьох десятків пам’яток історії та культури, до 50 пам’яток археології. Серед них всесвітньо відома Мезинська палеолітична стоянка, вік якої нараховує майже 20 тисяч років.

р. Десна, НПП «Мезинський». Автор: Dmytro Andrushchenko.

Дізнайтеся більше про Мезинський НПП на офіційному сайті: www.mezinpark.com.ua

Читайте нас на Facebook, Instagram чи ВКонтакті.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *