Міжнародне

Вибираємо значущі, якісні, вибрані зображення

Павук-краб виду Thomisus onustus на квітці анхузи італійської Anchusa azurea. Регіональний природний заповідник святої Люсії, Нарбоннський середземноморський регіональний природний парк, Франція. Якісне зображення з Wiki Loves Earth 2015 (автор — Christian Ferrer, ліцензія CC-BY-SA-4.0)
Павук-краб виду Thomisus onustus на квітці анхузи італійської (Anchusa azurea). Регіональний природний заповідник святої Люсії, Нарбоннський середземноморський регіональний природний парк, Франція. Якісне зображення з Wiki Loves Earth 2015 (автор — Christian Ferrer, ліцензія CC-BY-SA-4.0)

Фотоконкурс завершується, і коли більшість країн уже припинили прийом робіт, надходить час впорядковувати зображення. Чимало речей мають зробити локальні організатори: відсіяти знімки, що не відповідають вимогам, додати категорії / шаблони, виправити помилки. Це може здаватися тривіальним, але дуже корисним виявляється кінець кінцем.

Дорогих учасників конкурсу заохочуємо додавати інформативні описи своїх файлів, якщо вони не зробили цього під час завантаження або стерли той, що автоматично додавався, — корисно, щоб в описі зображення йшлося про те, що це і де це. Щоб відредагувати інформацію про файл (не тільки опис, але також ідентифікатор), достатньо знайти угорі сторінки файлу кнопку «Редагувати», у полі редагування відшукати рядок приблизно такого змісту:

| description = {{uk|1=гідрологічний заказник “Сколиватський”}}{{UkrainianNaturalHeritageSite|71-102-5002}}

Після uk|1= можете відредагувати свій опис,
після UkrainianNaturalHeritageSite| ставите правильний ідентифікатор.

Але є ще дещо, що хочеться підкреслити. Як би Ви виміряли успішність конкурсу «Вікі любить Землю»? На думку, вірогідно, спадає кількість країн-учасниць, завантажених фото і кількість фотографів — і це цілком правильно. Організаторам також важлива кількість нових учасників, використання зображень у вікіпроектах та визнання зображень значущими, якісними чи вибраними у Вікісховищі.

Статус якісного, вибраного чи значущого зображенню дає спільнота Вікісховища. Давайте поглянемо на вимоги та процедуру отримання цих статусів.

Яке зображення якісне? Якісні зображення — це діаграми чи фотографії, які відповідають певним стандартам якості (переважно технічного плану) і є цінними для проектів Вікімедіа. Вони мають бути зроблені користувачами Вікісховища, не обов’язково неординарними чи видатними, але добре скомпонованими і загалом гарно виконаними. Якщо Ви вважаєте, що певне зображення відповідає критеріям, його можна номінувати на сторінці Commons:Quality images candidates.

Побережники чорногруді (Calidris alpina) на фоні Тилігульського лиману (Тилігульський регіональний ландшафтний парк, Україна). Якісне зображення (автор — Ryzhkov Sergey, ліцензія CC-BY-SA-4.0)
Побережники чорногруді (Calidris alpina) на фоні Тилігульського лиману (Тилігульський регіональний ландшафтний парк, Україна). Якісне зображення (автор — Ryzhkov Sergey, ліцензія CC-BY-SA-4.0)

Яке зображення вибране? Вибрані зображення можу бути зроблені користувачем Вікісховища або ні, але повинні відповідати тим же стандартам якості і мати «wow-ефект». Зображення, які мають шанс стати вибраними, вписують на сторінку Commons:Featured picture candidates, де спільнота досягає консенсусу щодо кожного.

Настанови для якісних та вибраних зображень виглядають так:

  • Зображення повинні бути роздільності щонайменше 2 мегапікселі, наприклад, 1600 × 1250. Інколи рецензенти можуть попросити й більшої роздільності, якщо зображення порівняно легко зробити.
  • Зображення не має бути стиснуте, щоб виглядати якіснішим. Downsampling зменшує кількість інформації, яка зберігається у файлі зображення.
  • Зображення не має бути дуже шумним при перегляді у повний розмір.
  • Залежно від обставин, зображення має бути коректно експонованим.
  • Якісні зображення повинні мати прийнятні кольори.
  • Кожен важливий об’єкт на зображенні має бути чітким, відповідно до ідеї зображення.
  • Загалом зображення має мати визначений фокус, наприклад, основний об’єкт у фокусі, а передній і задній плани розфокусовані, або ж інакше, уся сцена має бути у фокусі.
  • Освітлення має відповідним об’єкту фотографії.
  • Розташування елементів на зображенні має підкреслювати його об’єкт, а не заважати йому.
  • Об’єкти заднього і переднього плану не мають відволікати глядача.
Пустинь «Діва скелі», пам'ятка «Гори Санто-Домінго у Кабаллері», Уеска, Іспанія. Вибране зображення з Wiki Loves Earth 2015 (автор — Diego Delso, ліцензія CC-BY-SA-4.0)
Пустинь «Діва скелі», пам’ятка «Гори Санто-Домінго у Кабаллері», Уеска, Іспанія. Вибране зображення з Wiki Loves Earth 2015 (автор — Diego Delso, ліцензія CC-BY-SA-4.0)

Яке зображення значуще? Значущі зображення — це зображення, які спільнота Вікісховища вважає особливо цінними для використання в онлайн-контенті проектів Вікіпедіа. Значуще зображення розглядається спільнотою як найбільш цінна ілюстрація у своєму роді. Технічні вимоги до значущих зображень зазвичай значно нижчі, оскільки не йдеться про якість, придатну для друку. Значущі зображення є такими через винахідливість автора у пошуку гарних, цінних об’єктів, які мають значення, і через користь інформації на сторінці зображення. Кандидати у значущі зображення вказуються тут.

Чи зрозуміла Вам різниця між значущими, якісними та вибраними зображеннями? Проект якісних зображень має на меті виявити і заохотити користувачів, що завантажують у Вікісховище файли високої якості. Вибрані зображення є вершками Вікісховища і проект шукає зображення одночасно неординарної цінності та технічної якості. З іншого боку, значущі зображення — це найбільш цінні у своєму роді для використанні в онлайн-контексті, в інших проектах Вікімедіа.

Водоспад Каландула на річці Лукала, провінція Маланже, Ангола. Значуще зображення (автор — Paulo César Santos, ліцензія CC-Zero)
Водоспад Каландула на річці Лукала, провінція Маланже, Ангола. Значуще зображення (автор — Paulo César Santos, ліцензія CC-Zero)

Усі ці настанови можуть здаватися складними, але не лякайтеся! У справі номінації  на отримання цих статусів зображень, які цього варті, конкурс Wiki Loves Earth покладається на локальних організаторів, хоча досвідчені користувачі також можуть долучитися.

Команда організаторів WLE очікує, що принаймні 1% завантажених фото потрапляють у категорії значущих, якісних чи вибраних. Чи складно цього досягти, якщо зображень завантажено 100 тисяч? Дізнаємося тільки після того, як спробуємо!

Ата

Волонтерка і членкиня оргкомітету у попередні роки конкурсу.

2 thoughts on “Вибираємо значущі, якісні, вибрані зображення

  • Мені здається, в цій статті українською мовою є помилка. Замість “Проект якісних зображень має на мені…” повинно бути “Проект якісних зображень має на меті”

    Відповідь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *