Новини / News

Свободу панорами у Євросоюзі врятовано. Чи запровадить її Україна?

9 липня Є​вропейський ​П​арламент відхилив​ ​​пропозицію Єврокомісії, яка мала обмежити так звану «свободу панорами» — принцип, що дозволяє вільно фотографувати споруди, розташовані у громадських місцях.

На основі принципу «свободи панорами» функціонує низка фотобанків і найбільша онлайн-енциклопедія Вікіпедія.

П​ропозиція​ дозволити комерційне використання фотографій і відео таких споруд лише з дозволу їх авторів​ викликала велике занепокоєння у спільноті Вікіпедії​.​​ У разі її прийняття, з ​​енциклопедії, яка відповідально ставиться до дотримання авторського права, довелось би вилучити значну кількість фотографій — наприклад, колеса огляду «Лондонське око» чи ​королівського замку у Варшаві (авторські права на реставрацію останнього закінчуються у 2053 році). Читачі, що відкривали Вікіпедію на території ЄС, впродовж двох тижнів могли бачити банер, який закликав «зберегти свободу панорами».

Натомість в Україні цієї законодавчої норми, яка дозволяє туристам законно фотографувати пам’ятки​, ще навіть не запроваджено.

29 грудня 2014 року у Верховній раді зареєстровано законопроект №1677, що передбачає зняття обмежень на використання зображень споруд та пам’ятників. Українські вікіпедисти провадять кампанію за його ухвалення.

За чинним законодавством будь-яке фото сучасної будівлі чи пам’ятника може вважатися порушенням авторських прав, якщо ви не маєте дозволу від їх авторів.

У Вікісховищі свого часу спробували вилучити одну зі світлин-призерів «Вікі любить Землю 2013», фото Острова Зеленого в Корсуні на р. Рось (геологічна пам’ятка природи), через те, що на фото є пам’ятник, автор якого не надавав свого дозволу на фото. Не вилучили фото лише тому, що острів неможливо сфотографувати інакше, а пам’ятник не є основним об’єктом зображення. Свобода панорами в Україні дозволила б уникнути таких ситуацій.

Острів Зелений в Корсуні на р. Рось, геологічна пам'ятка природи.  Фото: Сергій Криниця (Haidamac), ліцензія CC-BY-SA-3.0
Острів Зелений в Корсуні на р. Рось, геологічна пам’ятка природи. Фото: Сергій Криниця (Haidamac), ліцензія CC-BY-SA-3.0

Ата

Волонтерка і членкиня оргкомітету у попередні роки конкурсу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *