ПереможціРезультати

Запоріжжя. Дніпровські Пороги

Дніпровські Пороги, © Alexey Tolmachov, CC-BY-SA 4.0
Дніпровські Пороги, © Alexey Tolmachov, CC-BY-SA 4.0

Світлини всього 17 об’єктів Запорізької області було завантажено цього року під час конкурсу. Нагадаємо, що найбільше фотографій завантажила Дарія Ширяєва (6), яка членом журі, тож її фотографії не беруть участі у конкурсі. У номінації за кількість два учасники поки розділяють першість. Це Користувач:Nikamart та Наталія Шестакова. У них по 4 об’єкти. Користувач:FranFrank завантажив світлини 2 пам’яток, а користувачі Vadyum Manyuk, Лимар Оксана, 1Yan-Tolchek5, Bambomen та Alexey Tolmachov завантажили фото однієї пам’ятки.

Найкращою світлиною області стала робота «В очікуванні зливи» (автор — Користувач:Alexey Tolmachov). Тут зображено геологічний заказник «Дніпровські Пороги», узбережжя Хортиці біля річки Старий Дніпро.

До території заказника входять частина острова Хортиці, острів Байди, острів Дубовий, скелі Стіг-1, Стіг-2, Стіг-3 та Два Брати. Кристалічні породи представлені переважно гранітами, гнейсами й магматитами. У багатьох місцях вони відслонюються, утворюючи урвисті береги та скелі.

Природний комплекс заказника включає також наскельну рослинність, залишки байрачних лісів, ділянки цілинного степу і дніпровські плавні. З рідкісних трапляються ковила волосиста, ковила Лессінга, тюльпан Шренка, крокус сітчастий, астрагал мохнатоквітковий, сальвінія плаваюча, занесені до Червоної книги України. У плавнях — водяний горіх плаваючий — реліктовий вид, занесений до Червоної книги. Багатий тваринний світ. На території заказника також виявлено археологічні та історичні пам’ятки різного віку.

Інші світлини цієї пам’ятки можна переглянути у категорії на Вікісховищі за лінком: Dniprovski Porohy.

Використано матеріали зі статті Дніпровські Пороги (заказник) у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *