Переможці

Карпати вражають та перемагають

Представляємо ще трьох переможців обласного рівня у конкурсі Вікі любить Землю 2016.

Захід сонця на вершині скелі Соколине око
«Захід сонця на вершині скелі Соколине око», Чернівецька область. Автор: Сергій Рижков
Світлина, зроблена на території геологічної пам’ятки природи «Протяті Камені» стала переможцем у Чернівецькій області.

Ця група мальовничих скель розташована в Покутсько-Буковинських Карпатах, на межі Путильського та Вижницького районів Чернівецької області, біля східної частини села Хорови.

Скелі утворені з розчленованих потужних пластів пісковика. Деякі з них пронизані отворами та ходами, через що й виникла назва — Протяті Камені. Найцікавіша і найвища скеля носить назву Соколине Око (максимальна відносна висота — 40 м). У ній в результаті ерозії утворилася кам’яна арка, що нагадує око. На вершині скелі утворено природній резервуар, діаметром і завглибшки бл. 70 см.

Стара обсерваторія Білий слон на горі Піп Іван Чорногорський
Стара обсерваторія Білий слон на горі Піп Іван Чорногорський, Івано-Франківська область. Автор: Khoroshkov
Найкращою фотографією з Івано-Франківської області цьогоріч стала світлина обсерваторії «Білий слон» на горі Піп Іван Чорногорський.

Карпатський національний природний парк, у якому зроблене це фото — перший і один з найбільших в Україні національних природних парків. У межах його нинішньої території було створено резерват ще у 1921 році, а зараз його площа складає 50,5 тис. га.

У високогірних ландшафтах парку і його захисній зоні збереглася найбільша кількість ендемічних та реліктових видів карпатської флори, включення цих ландшафтів в заповідну зону забезпечує надійне збереження та відновлення цінного генофонду. Більше про парк можна почитати, як завжди, у Вікіпедії.

Казковий водоспад
«Казковий водоспад», Закарпатська область. Авторка: Катерина Красницька
Ще одне карпатське фото отримує приз у фотоконкурсі «Вікі любить Землю». Це світлина водоспаду Шипіт Катерини Красницької.

Ця гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення розташована на північних схилах гірського масиву Полонина Боржава, при підніжжі гори Гемби.

Всі три фото також увійшли до десятки найкращих у конкурсі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *