Переможці

У Вінницькій, Волинській, Житомирській та Чернігівській перемогли мешканці ПЗФ

Представляємо ще чотири світлини, що стали переможцями номінації  «Найкраща фотографія області» у конкурсі «Вікі любить Землю 2018». Нагадаємо, що цього року не було спецномінації «Мешканці заповідних територій», хоча багато учасників намагались подати на неї світлини. Проте всі вони взяли участь у загальному заліку і Вікісховище поповнилось новими чудовими планами тварин, сфотографованих на заповідних територіях. Представляємо ті, що стали символами області у конкурсі 2018 року.

Найкраще фото Вінницької області 

Синиця вусата (Panurus biarmicus) - мешканець очеретяних масивів ставу "Верхній"
Синиця вусата у Згарському заказнику. Автор: Олександр Матвійчук, CC-BY-SA-4.0
Згарський заказник — загальнозоологічний заказник загальнодержавного значення у межах Жмеринського та Літинського районів Вінницької області, створений у 2002 році. Тут охороняються водно-болотні угіддя долини річки Згар, що збереглись у природному стані. Рослинність представлена заболоченими луками, чагарниковими вербовими заростями. Особливо багата тут орнітофауна: водно-болотні птахи, суходільні, чагарникові та лісові. У хащах очерету тут ховається й вусата синиця. В Україні, як і в Європі в цілому, це кочовий птах. Гніздиться на всій території, крім Карпат та більшої частини Криму.

Найкраще фото Волинської області 

"Райка деревна"
Райка деревна у Новочервищанському заказнику. Автор: Юрій Кепа, CC-BY-SA-4.0
Новочервищанський заказник — лісовий заказник місцевого значення в Україні. Розташований у межах Камінь-Каширського району Волинської області, неподалік від села Тоболи. Площа 9,7 га. Статус надано у 1982 році з метою збереження частини лісового масиву — місця оселення чорного лелеки та бобрів. Але першість отримали не вони, а  безхвоста амфібія з роду Райка, яка поширена майже по всій території України. Вид занесено до Додатку II «Конвенції з охорони дикої флори і фауни та природного середовища існування в Європі» та до «Червоної книги хребетних Міжнародного союзу охорони природи (МСОП)».

Найкраще фото Чернігівської області 

Silent dialogue
Олень в Міжрічинському парку.  Автор: Олег Кухар, CC-BY-SA-4.0
Міжрічинський регіональний ландшафтний парк — найбільший регіональний ландшафтний парк в Україні, розташований у південно-західній частині Чернігівської області, в Козелецькому та Чернігівському районах, у межиріччі Дніпра й Десни, звідки назва парку. Загальна протяжність меж РЛП «Міжрічинський» становить близько 240 км. Територія парку є унікальною за багатьма ознаками: природними особливостями, і за господарським використанням, яке має загальнодержавне значення, на території РЛП розташовані два воєнних полігони, на яких також проводиться лісогосподарська й мисливсько-господарська діяльність. В тваринному населенні лісових масивів значно більшу частку становлять ссавці, які представлені майже всіма рядами наземних ссавців, що мешкають в Україні. З парнокопитних найбільш звичайними на даній території є свиня дика, сарна європейська, лось та олень європейський.

Найкраще фото Житомирської області 

Bird scout
У Поліському природному заповіднику. Автор: Олег Кухар, CC-BY-SA-4.0
Поліський природний заповідник — природно-заповідний об’єкт загальнодержавного значення, розташований  в Олевському та Овруцькому районах Житомирської області. У заповіднику мешкають переважно лісові тварини. Серед них досить багато тайгових видів:лось, рись, заєць білий, глушець, орябок, сова бородата, синиця чорна, снігур, ящірка живородна, жаба трав’яна тощо. На території заповідника заборонені всі види господарської діяльності людини: суцільні рубки, меліоративні роботи, мисливство, риболовля, збір грибів та ягід. Заборонене також вільне відвідування заповідника, тому на лісових дорогах і стежках встановлені попереджувальні знаки, аншлаги.

Запрошуємо наших читачів допомогти визначити назву роду сови, яка визирає зі своєї домівки, аби удосконалити опис світлини у Вікісховищі.

Дякуємо учасникам за фото!

У дописі використано інформацію зі статей у Вікіпедії.

Нагородження переможців відбудеться 15 грудня разом з нагородженням переможців  української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки». Місце проведення: музей Шолом-Алейхема (вул. Велика Васильківська, 5-А), початок о 12:00. Запрошуємо!

 Див. також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *