Новини / News

Там, де вода: найкращі світлини Херсонської, Хмельницької, Тернопільської та Сумської областей

Представляємо кілька світлин та авторів, що отримали найвищі оцінки журі та стали переможцями номінації  «Найкраща фотографія області» у конкурсі «Вікі любить Землю 2018». 

Найкраще фото Херсонської області

О.Чурюк
Острів Чурюк, Азово-Сиваський національний природний парк. Автор: PhotoDocumentalist, CC-BY-SA-4.0

Азово-Сиваський національний природний парк — національний парк, розташований на косі Бирючий острів, в західній частині Азовського моря, на території півдня Херсонської області. Створений 25 лютого 1993 року шляхом перетворення Азово-Сиваського заповідника в національний природний парк. Загальна площа парку — 52 154 га. Частина острова Чурюк входить до парку з 1957 року. Статті у Вікіпедії про цей острів ще не створено.

 Найкраще фото Хмельницької області

Водоспад в Маліївському Парку. Квітень 2018
Малієвецький парк, Дунаєвецький район, с. Малієвці. Автор: Зисько Сергій, CC-BY-SA-4.0
 Малієвецький парк — парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення в Україні. Природоохоронний статус наданий з метою збереження парку, закладеного в кінці ХVІІІ ст, як частину маєтку поміщиків Орловських. Парк розташований на лівому березі струмка, що впадає в річку Ушку (притока Ушиці). Рельєф характеризується мальовничими ландшафтами — похилі (місцями круті) схили балки, що переходять у рівнинну ділянку заплави струмка.  Тут облаштовані доріжки, природні джерела, створено два ставки з острівком, а також штучний водоспад, який бачимо на фото. Рукотворний Малієвецький водограй дивує красою і має цікаву історію, що заслуговує на окрему статтю у Вікіпедії. Але вона ще чекає свого автора.

Найкраще фото Тернопільської області

61-220-5012 Chervonohorod Waterfall RB 18
«Червоногородський водоспад» на річці Джурин.  Автор: Роман Бречко, CC-BY-SA-4.0

Джуринський водоспад вдруге поспіль виборює перемогу. Але тепер це фото, зроблене влітку 2016 року. Це гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення, входить до складу Національного природного парку «Дністровський каньйон». Має штучний характер є найвищим рівнинним водоспадом України.

Найкраще фото Сумської області

Гідрологічний заказник "Миропільський" 11
Заказник «Миропільський», заплав р. Псел від кордону з Росією до межі з Сумським районом. Автор: Каїра Федір, CC-BY-SA-4.0
Миропільський заказник — гідрологічний заказник місцевого значення в Україні. Розташований у межах Краснопільського району Сумської області. Статус надано для збереження водно-лучно-болотного природного комплексу в заплаві річки Псел з мальовничими ландшафтами. Стаття у Вікіпедії про заказник створена була у лютому 2018 року, але потребує доповнення інформацією про тваринний та рослинний світ.

У дописі використано інформацію зі статей у Вікіпедії.

Далі буде!

Увага! Шановні учасники та переможці, нагородження відбудеться 15 грудня разом з нагородженням переможців  української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки». Подія відбудеться у музеї Шолом-Алейхема (вул. Велика Васильківська, 5-А), початок о 12:00. Запрошуємо!

 Див. також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *