ПереможціРезультати

Найкращі фотографії «Вікі любить Землю» 2019: вода, вода і ще трохи води

Продовжуємо розповідати про переможців номінації «Найкраще фото області» — зображення, які експертне журі визнало найякіснішими фотографіями у своїх регіонах. У цьому дописі розповідаємо про призові фотографії, на яких зображені річки, озера, лимани та інші українські водойми.

Вода займає десь чотири відсотки площі України: понад 24 тисячі км² — трохи менше площі Криму, трохи більше за Львівську область. Україна може похвалитися широким різноманіттям водойм: від гірських річок Карпат до лиманів на узбережжі Азовського моря. Це різноманіття приваблює фотографів, які фіксують пам’ятки природи України. Цьогоріч до списку 27 найкращих фотографій «Вікі любить Землю» увійшло сім зображень різноманітних водойм із Чернівецької і Хмельницької, Черкаської і Полтавської, Чернігівської і Одеської областей, а також із Севастополя.

Ідемо із заходу на схід: почнемо з найкращого фото Чернівецької області авторства Сергія Зиська (Zysko serhii). Це панорама Дністра і пагорбів над ним, зроблена у «Шишкових горбах» — геологічній пам’ятці природи у Кельменецькому районі, розміщеному на сході Буковини.

Пагорби над Дністром: геологічна пам’ятка природи «Шишкові горби»; найкраща фотографія Чернівецької області.
Автор фото: Сергій Зисько, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

У сусідній до Чернівецької Хмельницькій області перемогло фото того ж автора. Це фото водоспаду і лагуни між селами Лисець та Велика Побійна Хмельницької області, що входять до  Бобровицького заказника. Статті про заказник ще немає у Вікіпедії, але фото вже ілюструє розділ про ПЗФ у статті про Дунаєвецький район.

Лагуна і водоспад Бурбун на річці Бобровець; найкраща фотографія Хмельницької області.
Автор фото: Сергій Зисько, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Із Поділля — на південь України. Цього року найкраща фотографія Одеської області — це робота Романа Наумова (R naumov), яка зафіксувала лиман, а точніше, зграю білих чапель над одним із лиманів Тузловської групи у національному парку із схожою назвою.

Білі чаплі над Тузлівськими лиманами; найкраща фотографія Одеської області.
Автор фото: Роман Наумов, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Також до 27 найкращих фото конкурсу потрапило зображення з іншого регіону на Півдні України — Севастополя. У кадрі майже немає води, але до моря дуже близько. Мис Фіолент— це історичне місце, відоме ще з давньогрецьких часів; згідно з легендою, саме сюди прибув апостол Андрій Первозваний, коли відвідував Україну. Авторкою фото є користувачка Олена Дуброва (Helen Owl), яка цього року також перемогла у номінації «За кількісний внесок» в АР Крим та Севастополі.

Мис Фіолент; найкраща фотографія Севастополя.
Авторка фото: Helen Owl, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

На найкращій фотографії Черкаської області також зображене доволі відоме місце — а саме водоспад «Тризуб Посейдона» в Національному дендрологічному парку «Софіївка», який сфотографував користувач Loguide.

Водоспад «Тризуб Посейдона»; найкраща фотографія Черкаської області.
Автор фото: Loguide, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Зелень денного «Тризубу Посейдона» контрастує з настроєм наступної фотографії — найкращого фото Чернігівської області. Тут користувач Alex Arendar сфотографував туманний ранок на озері Глушець, яке розташоване в межах міста Чернігів. Alex Arendar став другим фотографом, хто додав фото озера у Вікісховище, однак першим, хто вивів це озеро у переможці «Вікі любить Землю».

Туманний ранок на озері «Глушець»; найкраща фотографія Чернігівської області.
Автор фото: Alex Arendar, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Ранок зображений і на найкращому фото Полтавської області від користувача Pavlo Prystai — тут можемо бачити світанок на річці Сулі на околицях села Малоселицького. Це частина Нижньосульського національного природного парку.

Світанок на Сулі, національний природний парк «Нижньосульський»; найкраща фотографія Полтавської області.
Автор фото: Pavlo Prystai, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Читайте також:

Топ-10 фотографій конкурсу — фото з найвищими оцінками серед 27-ми регіональних — буде оголошено на церемонії нагородження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *