Новини / NewsПереможціРезультати

Вікі любить птахів: найкращі фото ще п’яти областей

Представляємо ще п’ять світлин, що перемогли в номінації «Найкраща фотографія області» у конкурсі «Вікі любить Землю 2019». Загалом Вікісховище цього року поповнилось багатьма новими чудовими фото тварин та птахів, сфотографованих на заповідних територіях. До вашої уваги — птахи, що стали символами областей у конкурсі 2019 року.

Найкраще фото Тернопільської області

Автор переможного фото Володимир Бурдяк взяв участь у конкурсі вперше. Сором’язливі сови сфотографовані на території Національного природного парку «Кременецькі гори» — природоохоронна територія в Україні, в межах низькогірного пасма Кременецькі гори, розташований на території Кременецького та Шумського районів Тернопільської області. У межах Парку відмічено 145 видів птахів. Серед них 14 видів занесено до Червоної книги України.

Дві сови на гілці, НПП «Кременецькі гори»; найкраща фотографія Тернопільської області.
Автор фото: Byrdyak, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Найкраще фото Житомирської області

Сова у Поліському природному заповіднику; найкраща фотографія Житомирської області.
Автор фото: Wildlife Ukraine, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Олег Кухар повторив свою перемогу. Минулого року сова теж була оцінена найвище серед фото області і знову фото зроблене у Поліському природному заповіднику — природно-заповідний об’єкт загальнодержавного значення, розташований  в Олевському та Овруцькому районах Житомирської області. У заповіднику мешкають переважно лісові тварини.  На території заповідника заборонені всі види господарської діяльності людини: суцільні рубки, меліоративні роботи, мисливство, риболовля, збір грибів та ягід. Заборонене також вільне відвідування заповідника, тому на лісових дорогах і стежках встановлені попереджувальні знаки, аншлаги.

Найкраще фото Миколаївської області

Мартини тонкодзьобі у Національному природному парку «Білобережжя Святослава»; найкраща фотографія Миколаївської області.
Автор фото: Ryzhkov Sergey, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Тонкодзьобих мартинів освітлинив Сергій Рижков, який знов був учасником конкурсу — після того як довелось пропустити один рік через участь у журі конкурсу, за що ми теж дуже вдячні. Світлину завантажено у категорію Національний природний парк «Білобережжя Святослава» у Вікісховищі. Парк створено у 2009 році з метою збереження, відтворення і раціонального використання цінних природних та унікальних комплексів та об’єктів степової зони. На території коси збереглися природні комплекси пісків нижнього Дніпра із цілою низкою властивих лише їм видів флори і фауни. Тут зростає близько 600 видів вищих судинних рослин. В цілому, на території НПП зростає 30 видів раритетних рослин. Фауна налічує близько 5 тисяч видів тварин. Особливо важливу роль водно-болотяні ділянки коси відіграють у збереженні коловодних птахів.

Найкраще фото Вінницької області

Мухоловка білошия, Ботанічний сад Вінниццького державного аграрного університету; найкраща фотографія Вінницької області.
Автор фото: Podaliriy55, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Фото з мухоловкою білошиєю отримало найвищу сумарну оцінку серед фото з Вінницької області. Її зробив користувач Podaliriy55, який завантажив на конкурс
фото з Ботанічного саду Вінницького державного аграрного університету, Парк заснований у 1963 році. Загальна площа — понад 70 га. Мухоловка перебуває під охороною Бернської конвенції.

Найкраще фото Волинської області

Лебеді на озері Пісочне, Шацький національний природний парк; найкраща фотографія Волинської області.
Авторка фото: Hrystyna M, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Дебютантка конкурсу користувачка Hrystyna M перемогла з фото, зробленим на озері Пісочному у Шацькому національному природному парку. Довжина озера — 2 км, ширина — 1,9 км, площа 1,38 км², пересічна глибина — близько 7 м, максимальна — понад 16 м. Живиться поверхневими і підземними водами. Взимку замерзає.

До речі «Вікі любить птахи» є назвою справжнісінького проекту, який реалізували вікімедійці з Непалу у цьому році. Його результати — на цій сторінці.

Читайте також:

Топ-10 фотографій конкурсу — фото з найвищими оцінками серед 27-ми регіональних — буде оголошено на церемонії нагородження.

У попередній версії цього допису файл https://commons.wikimedia.org/wiki/File:IMG_Монастирище_Лелека.jpg був вказаний як найкраще фото Кіровоградської області. Насправді ця фотографія була зроблена зовсім поруч біля заказника «Монастирище», але не в самому заказнику — а отже не підпадає під умови конкурсу. Перепрошуємо за неточну інформацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *