ВікіпедійнеНовини / News

Результати Тижня ентомології у Вікіпедії

З 22 липня по 22 серпня в українській Вікіпедії тривав «Тиждень ентомології» — тематична акція з написання та покращення статей про комах та інших наземних членистоногих. У цьому дописі розповідаємо про підсумки та здобутки Тижня.

Свій внесок у межах акції зробили 16 користувачів Вікіпедії. За 32 дні вдалося створити понад 150 та поліпшити більш ніж 50 статей, з загальним об’ємом доповнення майже в 1 мегабайт. Найбільше статей створив Користувач:Стефанко1982 — 41. Найбільше поліпшував статті Користувач:Brunei — 26. Найбільшу за об’ємом статтю (Систематика комах, 41,5 кілобайтів) написав/переклав Користувач:Lxlalexlxl, йому ж належить найбільший об’єм доданої інформації: понад 370 кілобайтів. Найбільше доповнення до однієї статті зробив Користувач:В. НиколовЖук хлібний, 10,7 кілобайтів.

Учасники та учасниці Тижня писали здебільшого про жуків (бл. 50), метеликів (бл. 40), двокрилих (16), богомолів (22), перетинчастокрилих (12). Трохи уваги дісталося клопам (5), прямокрилим (4), бабкам (6), багатоніжкам (2). Мало писали про волохокрильців, тарганів, скорпіонових мух, сітчастокрилих. Практично не додалося статей про павуків (окрім павутинних бородавок), термітів. Жуки й метелики складають близько двох третин усіх наших статей про комах (але менше половини описаних у природі видів), тому в майбутніх подібних акціях будемо приділяти більше уваги статтям і про інші групи.

Фото: GalinaGouz, CC BY-SA 4.0

Серед започаткованих та поліпшених статей, окрім статей про власне види й групи комах, з’явились статті про ентомологічні заказники (Користувач:MSha), ентомопатогенні гриби (Користувач:Lars vontrier), статті про ентомологів, розділи ентомології, історію цієї цікавої науки. Важливими є також списки різноманітних комах, які містять червоні посилання для створення нових статей про окремі види, роди, родини. Створення таких списків за українськими джерелами дозволяє в майбутньому менше помилятися при обранні назви статті, адже неспеціалісту часто важко правильно підібрати таку назву. Серед таких списків важливим здобутком є Список родин двокрилих, заснований на якісному українському джерелі.

Одним з головних завдань Тижня було ілюстрування статей у Вікіпедії фотографіями комах і павуків, отриманих від учасників та учасниць конкурсів «Вікі любить Землю» та наукового конкурсу WikiScience Contest. Вдалося використати понад 20 світлин. Також було переглянуто, категоризовано та подекуди визначено понад 200 зображень на Вікісховищі. На жаль, деякі користувачі, що створювали статті, не використали пропоновані організаторам зображення з фотоконкурсів та взяли менш якісні ілюстрації з інших розділів Вікіпедії.

Важливою метою Тижня та вікіпроєкту Ентомологія є поліпшення статей, започаткованих загиблим користувачем Raider. Таких статей було суттєво поліпшено 3: Клоп шкідлива черепашка, Жук хлібний, Коренегриз звичайний. Зменшено також майже на чверть кількість статей без джерел: поліпшено 20. З 433 ізольованих статей лишилося 384, що відповідає зменшенню на 11 %.

Серед статей з ентомології залишається чимало недооформлених та погано категоризованих, зокрема про роди цикадок та совок-п’ядунів, а також жуків-турунів.

Також залишається багато червоних посилань серед комах України, зібраних у охоронних списках. Скажімо, лише про 20 % комах, що охороняються в Києві є статті у Вікіпедії українською. Не набагато краще й у регіонах, зокрема в Львівській чи Сумській області. Краща ситуація з 226 видами комах, що занесено до Червоної книги, проте частина з цих статей є копіями з Червоної книги України та потребують додаткових джерел та інформації.

Сувеніри за Тиждень ентомології у Вікіпедії, які організувала ГО Вікімедіа Україна. Фото у суспільному надбанні

Попри те, що за умовами місячника сувеніри передбачались за дві нові неперекладені, оригінальні статті, більшість користувачів бралися перекладати з англійської чи російської вікіпедій. Через це у статтях траплялось чимало помилок перекладу, особливо серед термінів. Також з цієї причини в статтях бракує європейської та східноєвропейської специфіки, не завжди учасники знаходили українські назви, а додавали переклади-кальки. Зокрема в українській мові немає слова «стрекоза» (правильно «бабка»), але стаття з такою назвою була створена шляхом перекладу. Закликаємо користувачів продовжувати працювати над такими статтями, зокрема, виправляючи помилки перекладу, адже вдосконалення Вікіпедії — безперервний та цікавий процес.

Дякуємо усім, хто долучилися до акції! Продовжуйте покращувати українську Вікіпедію — ще багато статей на різні теми чекають своїх волонтерів-авторів.

Тиждень ентомології проводився вікіпроєктом Ентомологія та оргкомітетом фотоконкурсу «Вікі любить Землю» за підтримки оргкомітету конкурсу «WikiScience Contest».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *