Захист природиНовини / NewsПереможціРезультати

Пожежі, побутове сміття і браконьєрство: результати спецномінації «Неприємні відкриття»

Метою «Вікі любить Землю» є не лише збір фотографій природної спадщини, але й привернення уваги до стану заповідних територій України. У цьому вчергове нам допомогли партнери — Українська природоохоронна група, яка оголосила спецномінацію «Неприємні відкриття» . У рамках цієї спецномінації учасники подавали фото, що зображають явні порушення правил об’єктів природно-заповідного фонду. Розповідаємо про результати спецномінації.

Серед фотографій-номінантів — зображення випалених луків і степів, рубок, пошкоджених у парках дерев, яким служби зеленого господарства не надають допомогу; знищені вандалами охоронні знаки; несанкціонований видобуток піску і сміття. Усі ці факти дійсно стали неприємними відкриттями для учасників конкурсу і добре, що вони були задокументовані.

Загалом на спецномінацію було завантажено 373 фото. Оцінювання проходило в два раунди. У першому кожен члену журі обрав зі 190 фото 10 найкращих, а у другому раунді всі члени журі оцінювали кожне фото за 10-бальною шкалою.

До журі входили:

  • Олексій Василюк, голова правління Української природоохоронної групи
  • Юлія Куцоконь, кандидат біологічних наук, Інститут зоології НАН України
  • Юлія Спінова, асистентка кафедри екології НАУКМА
  • Вікторія Іванець, фотограф, науковий співробітник Національного антарктичного наукового центру

При визначенні переможців однаково враховувалися ілюстративність фото та його якість.

Перше місце

Автор фото Aleksandr Zakharov 1, CC BY-SA 4.0

Навмисний підпал сухої трави в ботанічній пам’ятка природи «Ступки-Голубовські», розташованої біля села Іванівське (Красне) на території Бахмутського району Донецької області. Місцеві пастухи роблять це щороку, щоб швидше почала рости молода трава, не розуміючи, яку шкоду завдають природі.

Друге-третє місця

Авторка фото Roksolana Baran, CC BY-SA 4.0

Засмічене узбережжя у національному природному парку «Азово-Сиваський», розташованого на території Генічеського району Херсонської області.

Друге-третє місця

Автор фото Panchuk Valentyn, CC BY-SA 4.0

Наслідки спалювання рослинності в гідрологічному заказнику «Башта», розташованого в межах Летичівського району Хмельницької області, між селами Ставниця, Требухівці та Головчинці.

Найбільше фотографій з «неприємними відкриттями» надіслав на конкурс Микола Сарапулов — 79 фото (20 % від усіх поданих на номінацію). На другій позиції за кількістю завантажених світлин користувачка Kiyanka з 37 фото, на третьому — Артем Жеребцов з 32 знімками. Наступний показник у користувача Yurii-mr — 17, на п’ятому місці — IrMironova з 16 фото.

За всіма раніше невідомими фактами, задокументованими учасниками спецномінації, спеціалісти Української природоохоронної групи підготують звернення до контролюючих органів, якщо проблему ще можна виправити або зупинити. Окремі порушення, особливо ті, що є повторюваними, як-то несанкціоновані кар’єри, стихійні звалища, є відповідальністю суб’єктів-власників охоронних зобов’язань на кожен ПЗФ. Але власники часто не надто переймаються підопічним об’єктом ПЗФ. У деяких випадках, коли фермери розорюють цілинні землі, можна намагатись притягнути до відповідальності порушника, а не лише того, хто ігнорує обов’язок охороняти довірений йому ПЗФ.

Читайте також про переможців номінації «Неприємні відкриття» у 2017 році.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *