Новини / News

Найкращі фото Севастополя, Криму та Херсонської області

Представляємо перші три світлини, що перемогли в номінації «Найкраща фотографія області» у конкурсі «Вікі любить Землю 2020». 

Херсонська область

У Херсонській області найкращим став знімок Азово-Сиваського національного природного парку, знятий з повітря. Автором роботи є Вікторія Роговенко. Вікторія подавала фото на конкурс цього року вперше, однак вже брала участь у конкурсі в статусі журі спецномінації «Найкраще аерофото-2019». Фото з цього парку також стало найкращим з області у 2018 році

Азово-Сиваський національний природний парк.
Фото Вікторії Роговенко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Конкурсний список природних пам’яток Херсонської області нараховує 82 об’єкти. 76 із них уже мають світлини завдяки учасникам «Вікі любить Землю». Це другий показник серед усіх регіонів. У 2020 році кількість учасників, які фотографували Херсонську область, була найбільшою за вісім років конкурсу — 180 авторів, які завантажили 637 світлин. 

Азово-Сиваський національний природний парк розташований на косі Бирючий острів, в західній частині Азовського моря, на території півдня Херсонської області. Створений 25 лютого 1993 року шляхом перетворення Азово-Сиваського заповідника в національний природний парк. Загальна площа парку — 52 154 га, з них 8 469 га суходолу і 43 685 га акваторії. Рожеве забарвлення води зумовлюють водорості, які під дією сонця виробляють бетакаротин.

Севастополь

У Севастополі переміг знімок заходу сонця на Мисі Айя. Його автор Віталій Башкатов перемагав у цій номінації також у 2018 році з фото Байдарського заказника. А Мис Айя уже отримував першість у 2016 році в об’єктиві Богдана Богунова. 

Державний ландшафтний заказник «Мис Айя»
Фото Віталія Башкатова, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Усі 12 заповідних об’єктів Севастополя уже представлені у Вікісховищі. Цього року на конкурс надійшло 43 світлини від чотирьох авторів. 

Ландшафтний заказник «Мис Айя» був утворений 1982 року на території Балаклавського району Севастополя площею 1340 га з прилеглою акваторією. У прибережній смузі біля мису ростуть реліктові сосна Станкевича, ялівець високий, 16 видів орхідей. В акваторії Мису мешкають усі три види чорноморських дельфінів. 

Крим

Панорама Чорного моря в ландшафтному парку «Тиха бухта» була визнана найкращою серед фотографій Криму. Фото теж зробив Віталій Башкатов. Раніше Віталій перемагав у цій номінації у 2014, 2016, 2018 роках з фотографіями Кримських гір, фото для конкурсу 2018 року також увійшло до десяти найкращих конкурсу загалом.

Регіональний ландшафтний парк «Тиха бухта».
Фото Віталія Башкатова, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Переможне фото Криму 2020 року було зроблене у 2018 році. В його описі автор зазначає, що через ерозію ґрунту вода має таке неймовірне забарвлення.  

Парк «Тиха бухта» був заснований у 2007 році на Південному березі Криму, на землях міської ради Феодосії. Суходіл парку становить 1 290,7 га. Площа акваторії — 218 га, до неї входять бухти Тиха і Провато, миси Табірний і Топрах-Кая. 

2019 року найкращою світлиною Криму стала панорама зимового світанку на Ай-Петрі від Дмитра Балховітіна. Цього року 24 учасники завантажили 456 фото півострова. За вісім років конкурсу вдалося зібрати світлини 165 із загалом 198 тутешніх об’єктів ПЗФ. 

У 2014 році окупаційна російська влада передала Мис Айя і «Тиху Бухту» Мінприроді Росії як природні території під особливою охороною.

У дописі використано інформацію зі статей Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *