Новини / News

Найкращі фото Київської, Чернігівської областей та Києва

Представляємо наступні три світлини, що перемогли в номінації «Найкраща фотографія області» у конкурсі «Вікі любить Землю 2020».

Київ

У місті Київ переможним стало фото бабки звичайної (лат. Sympetrum vulgatum). Автор — професійний фотограф Сергій Мірошник, який вже втретє бере участь у «Вікі любить Землю». Цей знімок Сергій зробив у парку «Пуща-Водиця», розташованому на північно-західній околиці міста.

«Кришталеві крила»: бабка звичайна (лат. Sympetrum vulgatum), Пуща-Водицький лісопарк.
Автор фото: Сергій Мірошник, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

«Дуже люблю фотографію, без неї навіть себе не уявляю. Починаючи з 2014 року, мені дуже подобається фотографувати макро. На фотографії зображена бабка звичайна (Sympetrum vulgatum), яка сидить на рослині грицики (лат. Capsélla búrsa-pastóris). Цей знімок був зроблений увечері, коли сонце хилиться до заходу і фарби набувають особливого відтінку. Бабка зі своїми прозорими крилами з крапельками після дощу виглядала як кришталева коштовність, звідки і назва «Кришталеві крила», — розповів фотограф.

Цього року подали на конкурс майже дві тисячі світлин заповідних об’єктів Києва — другий показник серед областей, найбільше було завантажено лише фото з Запорізької області, а також Київ посів друге місце за кількістю сфотографованих об’єктів, першість — у Хмельницької області. Кількість учасників, які завантажили фотографії природних пам’яток міста також є найбільшою за інші регіони — 53 особи цього року. Також цього року Київ наздогнав Севастополь в тому, що тепер всі об’єкти природно-заповідного фонду столиці, що є в списках, мають хоча б одну фотографію на Вікісховищі. Останні два несфотографовані об’єкти нарешті отримали свої фото під час цьогорічного конкурсу. А враховуючи те, що в Києві таких об’єктів 197, порівняно із дванадцятьма у Севастополі, це є справжнє досягнення.

Київська область

У Київській області перемогла світлина водоспаду в дендрологічному парку «Олександрія», яку Микола Кальченко (користувач K Nick517) зробив у квітні минулого року. Микола також подавав свої фото на минулорічний конкурс, однак йому трохи не вистачило балів, щоб опинитися серед переможців. Хоч завантажених фотографій було небагато, кожна з них є дуже якісною і високо оцінювалась членами журі ВЛЗ.

Водоспад в дендрологічному парку «Олександрія».
Автор фото: Микола Кальченко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Дендропарк «Олександрія» площею понад 400 гектарів, розташований на північно-західній околиці міста Біла Церква, був збудований наприкінці 18 сторіччя за наказом графині Олександри Браницької і названий на її честь, а в 1950-х роках відбулась його реконструкція.

Чернігівська область

Чернігівська область також має свого переможця. Найкращою світлиною цього регіону стала світлина світанку на заплаві річки Снов у Макишинському заказнику, зроблена майже рік тому. Її автором є Олександр Арендар (користувач Alex Arendar), який так само, як і автор найкращої фотографії Києва, бере участь у «Вікі любить Землю» з 2018 року.

«Чарівний світанок у Макишині»: гідрологічний заказник «Макишинське».
Автор фото: Олександр Арендар, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Гідрологічний заказник місцевого значення «Макишинське» був заснований у 1979 році і розташований поблизу села Макишин в Городнянському районі Чернігівської області. Стаття про цей заказник у Вікіпедії чекає своїх авторів.

Чернігівська область має найбільшу кількість об’єктів природно-заповідного фонду серед всіх областей України: 673.

Ми й далі знайомитимемо вас із найкращими фотографіями областей України, а тим часом можете довідатись про переможні фото Севастополя, Криму та Херсонської області.

У дописі використано інформацію зі статей Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *