Історії учасниківВікіпедійне

Вікі любить Землю і…Вікідані

Animated Wikidata logo
Логотип Вікіданих

Багато фото цьогорічного конкурсу опинилися у статтях Вікіпедії швидше, ніж цього могли очікувати як організатори, так і учасники. Сталося це завдяки зв’язуванню інформації з конкурсних списків з Вікіданими — загальним централізованим сховищем для різних типів даних, як-от інтервікі-посилання, метричні параметри, кількісні параметри та будь-яка статистична верифікована інформація, що може бути використана на сторінках проєктів фонду Wikimedia.

Але перед тим (але вже після завершення конкурсу) у списках проєкту Вікі любить Землю у Вікіпедії традиційно запускалась програма-бот, створена Іллею Корнійком, яка знайшла фотографії об’єктів, які були сфотографовані вперше, і додала ці фотографії до списків об’єктів. Це можна реалізувати головним чином завдяки ідентифікаторам, які додаються до опису фотографій при завантаженні.

Потім Антон Обожин, член оргкомітету конкурсу, за допомогою упорядкування даних зі списків (тип природоохоронної території, область, географічні координати, площа, категорія Вікісховища, дата заснування, і, звісно, фотографії) та використання інструменту QuickStatements додав до Вікіданих згадану інформацію зі списків. Також додав короткі описи елементів Вікіданих ПЗФ українською, англійською та російською мовами. В результаті у Вікіданих було доповнено елементи відповідних ПЗФ, які в свою чергу і формують шаблони-картки для Вікіпедії.

«Звісно, частина інформації була некоректною, але цього не уникнути. Думаю, що лише приблизно 85% інформації є точною. Це стосується і фотографій: ми вже отримували зауваження, що деякі фотографії зроблені не там, де початково вказували автори. Але хоч якась інформація — краще, ніж її відсутність», — каже Антон Обожин.

Всього станом на момент публікації зроблено 43 501 редагування у Вікіданих. Додано фотографії до 774 елементів, з них 300 — це файли, подані на конкурс цього року. Всього було відредаговано 5 643 елементів Вікіданих.

Запрошуємо учасників конкурсу і волонтерів, які редагують статті, повідомляти про помилки, а також виправляти самим!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *