АнонсиНовини / News

Спецномінація «Найкраще фото водно-болотного угіддя»

Разом із центром екологічних ініціатив «Екодія» цього року ми проводимо спеціальну номінацію для світлин водно-болотних угідь. Її метою є привернути увагу до важливої ролі боліт у природі та житті людини і нагадати про загрози, які стоять перед водно-болотними угіддями.

Щоб взяти участь у спецномінації, поставте відповідну позначку при завантаженні конкурсних фотографій. Переможці отримають призи та сувеніри від «Екодії» та організатора «Вікі любить Землю» ГО «Вікімедіа Україна».

Подавати на спецномінацію можна фото, зроблені будь-коли, головне, щоб це були роботи вашого авторства. Долучайтеся!
Чому водно-болотні угіддя важливі та що загрожує болотам

Водно-болотні угіддя (ВБУ) — це природні комплекси боліт, заплавних лук і лісів на берегах водойм, а також плавні та мілководні водойми чи їх ділянки глибиною до 6 метрів. Болота — це найважливіший компонент гідрологічної мережі та найбільший резервуар прісних вод. Болота фільтрують численні і небезпечні забруднення, які потрапляють в поверхневі води із забруднених атмосферних опадів, грунтів і грунтів водозборів, промислових і побутових стоків. Також ці екосистеми є осередками багатого біорізноманіття — рослин, риб, птахів та ссавців.

У процесі утворення торфу в болотах накопичується та утримується атмосферний вуглець, що входить до складу парникових газів. Це ще одна цінна екосистемна послуга, особливо в умовах зміни клімату.

На жаль, багато людей бачать цінність боліт в іншому, що несе загрозу для цих екосистем. У першу чергу цінним вважається торф — як паливо, добриво та сировина для хімічної промисловості. Для видобутку торфу болота осушують та знімають верхній шар ґрунту, що призводить до руйнування і гідрологічного режиму, і біорізноманіття. Загалом в Україні за радянських часів осушили майже половину боліт — більше 3 млн гектарів.

Проте найбільше болота осушують саме для ведення сільського господарства. Осушені болота, які регулярно розорюються та піддаються вивітрюванню, є масштабним джерелом викидів парникових газів.

На жаль, наслідки споживацького ставлення до природи вже нас наздогнали. Масштабні пожежі 2020 року, пилові бурі в Київській області та прогнозоване зменшення водності в північних регіонах України — це наслідки зміни клімату та осушення боліт.

Саме тому ми хочемо, щоб про важливість водно-болотних угідь було якомога більше інформаційних матеріалів. Тут не обійтись без якісних фото для їх ілюстрування.

Умови номінації та призи

Щоб взяти участь у спецномінації, поставте відповідну позначку при завантаженні конкурсних фотографій.

Спеціальне журі, до якого увійдуть експерти та представники партнерів-організаторів, визначить переможців у двох категоріях

  • Найкраще фото водно-болотних угідь

В цю категорію увійдуть фото, що зображають болотні ландшафти, рослин і тварин, які зростають чи проживають на болотних ландшафтах.

  • Болота, які ми втрачаємо

У другу категорію увійдуть фото, на яких зафіксовані факти втручання людей у водно-болотні угіддя, які несуть загрозу екосистемі, — торфовидобуток, осушення під сільське господарство чи будівництво, видобуток бурштину та інших копалин.

Факти, висвітлені на цих фото, будуть перевірені експертами-природоохоронцями ГО «Екодія», і у випадку порушення закону будуть складені клопотання у відповідні інстанції.

Приклади пам’яток, статті про які у Вікіпедії потребують фотографій:

У 2021 році «Вікі любить Землю» в Україні триватиме із 1 по 30 червня. Читайте регламент конкурсу та відповіді на часті питання. Покрокову інструкцію участі можна переглянути тут.

Читайте новини та історії про конкурс у нашому блозі. Якщо виникнуть питання, звертайтеся за контактами, вказаними на сайті.

Щоб оперативно стежити за новинами, підписуйтеся на нас у соцмережах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *