АнонсиНовини / News

Активісти в кадрі. Спецномінація «Захист заповідних територій»

Довкілля зазнає суттєвих втрат через діяльність людини. Привернути увагу до цих процесів і задокументувати реальний стан природно-заповідного фонду України — одна з цілей нашого конкурсу.

Минулого року у партнерстві з Українською природоохоронною групою ми вчергове організовували спеціальну номінацію «Неприємні відкриття» для фотографій, що фіксують порушення правил ПЗФ — спалювання рослинності, розорювання цілинних земель, браконьєрство, стихійні звалища тощо. Загалом у 2020 році конкурсанти завантажили понад 370 таких світлин.

Цього року у продовження партнерства ми оголошуємо спецномінацію «Захист заповідних територій», що має на меті показати, як люди в Україні виступають на захист ПЗФ. Запрошуємо усіх охочих подавати світлини із акцій протесту, маршів, толок, перформансів та інших заходів, організованих задля збереження заповідних територій.

Спецномінація присвячена фотографіям із різних заходів, організованих активістами, — акцій протесту, спільних прибирань, мистецьких акцій тощо. Автор фото, використаних у колажі, — Олексій Василюк.

Окреме журі визначить три переможні фото у спецномінації. При оцінюванні рівною мірою важитимуть ілюстративність фото та його якість. На спецномінацію можна подавати фото різного часу, зазначаючи дату проведення зафіксованих акцій і подій. Обов’язково потрібно вказати територію ПЗФ, захисту якої присвячена акція. На переможців чекають призи від «Вікімедіа Україна» та Української природоохоронної групи.

Щоб подати фотографію на спецномінацію «Збереження заповідних територій» українського конкурсу, оберіть її у списку спецномінацій в інтерфейсі завантаження. Якщо ви забули зробити відповідну позначку при завантаженні, повідомте нам, щоб ми додали ваші роботи до конкурсу. Для цього напишіть на електронну адресу wle@wikimedia.org.ua

Також усі подані на спецномінацію фото автоматично візьмуть участь у спеціальній номінації «Права людини і довкілля» міжнародного етапу «Вікі любить Землю». Цією номінацією міжнародна команда фотоконкурсу долучається до кампанії #WikiForHumanRights, яку спільно організовує Фонд Вікімедіа та ООН.

У міжнародній спецномінації відбуватиметься окреме оцінювання усіх поданих фотографій, незалежно від результатів українського конкурсу. Переможці також будуть нагороджені призами.

Ми приєднуємося до порад і застережень міжнародної команди і закликаємо враховувати ризики, що можуть виникати при фотографуванні заходів і об’єктів для локальної і міжнародної спецномінацій. Просимо зважати на власну безпеку та безпеку людей, яких ви збираєтеся фотографувати. Також закликаємо дотримуватися усіх карантинних обмежень, пов’язаних із пандемією коронавірусу.

У 2021 році «Вікі любить Землю» в Україні триватиме із 1 по 30 червня. Читайте регламент конкурсу та відповіді на часті питання. Покрокову інструкцію участі можна переглянути тут.

Читайте новини та історії про конкурс у нашому блозі. Якщо виникнуть питання, звертайтеся за контактами, вказаними на сайті.

Щоб оперативно стежити за новинами, підписуйтеся на нас у соцмережах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *